Studentenbuurt krijgt nieuw elan

HOGESCHOOL PLANT 100 KAMERS IN NIEUWBOUW, TWEE CAFÉS GEOPEND

Jan Degryse geeft met zijn café Chapeau het uitgaansleven nieuwe impulsen.
Henk Deleu Jan Degryse geeft met zijn café Chapeau het uitgaansleven nieuwe impulsen.
De studentenbuurt op 't Hoge herleeft. De hogeschool Vives heeft er plannen voor een nieuw studentenhuis.Cafés Chapeau en De Gecko's geven als nieuwkomers ook impulsen. "De komst van het studentenhuis is uitstekend nieuws", zegt Jan Degryse (30) van Chapeau.

Er waait na enkele mindere jaren een nieuwe wind door de uitgaansbuurt in de Doorniksesteenweg. Zo heeft de hogeschool Vives plannen voor een nieuw studentenhuis met zo'n honderd kamers. Er zijn onderhandelingen lopende om enkele panden te kopen in de buurt van het gesloten café D'n Bross. Die worden gesloopt om plaats vrij te maken voor het studentenhuis, waarvan Vives hoopt dat het tegen 2017 instapklaar is. "De residentie vervangt twee oude peda's uit eind jaren '60 op de campus van Vives", zegt directeur Infrastructuur Lieven Vandebuerie. "De studenten hebben daar zelfs geen eigen douche en toilet op hun kamer. Het project is een noodzaak. We ruilen trouwens enkel oude voor nieuwe kamers in. De bouwstop op projecten van nieuwe studentenhuizen in Kortrijk is in dit geval van geen tel."

Café D'n Bross wijkt voor studentenkamers.
Henk Deleu Café D'n Bross wijkt voor studentenkamers.

Uitstraling vergroten

Er beweegt nog meer in de uitgaansbuurt, met dank aan enkele ambitieuze nieuwkomers. Café Excellent, dat al twee jaar leegstond, nam gisteren een nieuwe start als dagcafé Chapeau. Jan Degryse (30) uit Roeselare is uitbater. Hij huurt het pand van brouwerij-eigenaar De Brabandere, samen met Laurens Moyaert van studentencafé 't Kanon in de Doorniksewijk.


Moyaert blijft 't Kanon uitbaten en helpt enkel achter de schermen in Chapeau. "Het is niét de bedoeling om de andere cafés op 't Hoge te beconcurreren", benadrukt Jan Degryse. "We willen er vooral met verenigde krachten weer een sterke uitgaansbuurt voor studenten van maken. Dat er nu ook plannen zijn voor een nieuw studentenhuis, maakt het helemaal af. We zijn in hoofdzaak een gezellig dagcafé en bieden snacks aan, maar op dé uitgaansdag op donderdag zijn we open tot de laatste studenten vertrekken", aldus Degryse.


Ook studentencafé Tribis, sinds juni dicht, neemt een nieuwe start. Hesham Zamrawi heeft het heropend als praat- en eetcafé De Gecko's. Hij huurt het pand van brouwerij-eigenaar Omer Vander Ghinste. "Ik vind het een heel interessante buurt, en niet alleen omdat er hier veel studenten komen", zegt Hesham Zamrawi, die vroeger kok was in eetcafé De Kameleon in Heule. "Ik mik ook op zakenlui met het bedrijvenpark Kennedypark en beurzencentrum Kortrijk Xpo vlakbij. Ik geloof in deze buurt", aldus Zamrawi. Cafés Sasch, Eclips en Den Chips blijven ook open op 't Hoge.