Studenten leggen boeken neer als protest tegen stakingen

De studenten verwarmen zich aan een vuurkorf, zoals echte stakers.
Johan Anckaert De studenten verwarmen zich aan een vuurkorf, zoals echte stakers.
Ludiek protest gisterenavond aan café 't Kanon in de Doorniksewijk, waar studenten zelf in de huid van de vakbonden kropen. Niet uit sympathie, maar net uit onvrede voor de aanhoudende stakingen. "We zijn het beu, want wij zijn de dupe midden in de examens", klonk het in koor.

De vakbonden hebben amper fans bij studenten. Ze tooiden zich donderdagavond zelf in de kleuren van ACV (groen) en ABVV (rood), maar niet uit steun.


"Als zij pinten kunnen pakken op stakingsdagen, dan doen wij dat ook", knipoogden de studenten. "Alle gekheid op een stokje, maar we leven niet meer in de tijd van Daens", stelde student Maarten Vander Stichele (18), die zich in het rood van het ABVV tooide. "Neem nu de NMBS. Er wordt bij de spoorwegen gestaakt voor onrechtvaardig verworven rechten. Of cipiers, die zelfs blijven staken zonder steun van de vakbonden. Onaanvaardbaar, want onze overheid moet nu eenmaal besparen. En iedereen zal langer moeten werken. Ik heb daar geen problemen mee. Het is de enige manier om onze welvaart overeind te houden."

Studenten Maarten Vander Stichele en Wouter Goderis.
Johan Anckaert Studenten Maarten Vander Stichele en Wouter Goderis.

Genoeg geweest

Ook het ACV, in het groen, was virtueel aanwezig. Zoals student Wouter Goderis (22), feestpraeses van studentenclub Den Ipsoc. "Die stakers bij de NMBS vallen in herhaling. We hebben het nu wel begrepen hoor. Stop met het werk neer te leggen en ga aan de slag. Want wij studenten worden getroffen. Sommigen raken zelfs niet tijdig op examens, omdat hun trein niet rijdt. Houd toch eens rekening met ons!" (LPS)