Stroompannes teisteren dorp

NETBEHEERDER EANDIS ZET MEETWAGENS IN OM DEFECT OP TE SPOREN

Bianca Byttebier stak al kaarsjes aan in haar café.
Foto Henk Deleu Bianca Byttebier stak al kaarsjes aan in haar café.
Zijn de stroompannes in het dorp veroorzaakt door een fout tijdens de heraanleg van Kooigemplaats? Netbeheerder Eandis probeert met meetwagens het mysterie op te lossen. Woensdag was er urenlang geen elektriciteit.

Een groot deel van de kleinste deelgemeente van Kortrijk zat woensdag van 's middags tot na 19 uur zonder elektriciteit. Het zwaarst getroffen waren de Koninklijke- en Molentjesstraat, de Kooigemplaats en de Dottenijseweg. "Ook vorige zaterdagnacht waren er elektriciteitsproblemen", zegt Bianca Byttebier van volkscafé Sint-Laurentius op Kooigemplaats. "Door een storing brandde de verlichting in mijn café maar op halve kracht. We hebben dan maar kaarsjes aangestoken, wat ook wel gezellig was. Woensdag was er ook een panne bij Telenet. Ik was niet open, maar moest voedingswaren weggooien omdat mijn koellkast te lang zonder elektriciteit zat."

Waar zit verlies?

Bij netbeheerder Eandis krabben ze zich in het haar. "We kennen ook de oorzaak niet, het moet verder onderzocht worden", zegt Eandis-woordvoerder Simon Van Wijmeersch. "We hebben woensdagavond de elektriciteit herschakeld, maar hiermee is de oorzaak natuurlijk niet weggewerkt. We zetten eerstdaags meetwagens in om na te gaan waar er verlies op de kabels in de grond zit. Het kan zijn dat door eerdere werken kabels geraakt zijn, waardoor er nu defecten optreden. Die locaties moeten we nu vinden."

Verantwoordelijken

Volgens sommige inwoners zijn de pannes te wijten aan de heraanleg van Kooigemplaats enkele jaren geleden. Er zouden toen kabels geraakt zijn. Naar verluidt zou waterinsijpeling door regenval ook bijdragen tot de storingen. "We kijken inderdaad met extra aandacht naar Kooigemplaats", vervolgt Simon Van Wijmeersch. "Als het probleem daar zit, moeten we wel zeker niet de volledige Kooigemplaats openbreken. Er zullen hoogstens tijdelijk enkele putten van een paar meter breed nodig zijn om aan de kabels te kunnen, maar meer niet", aldus Van Wijmeersch.


Ook sp.a-schepen van Openbare Werken Axel Weydts volgt het dossier op de voet.


"Indien de oorzaak effectief met de vernieuwing van Kooigemplaats te maken heeft, heropenen we het dossier om op zoek te gaan naar de verantwoordelijken. Maar voorlopig wachten we af. We moeten eerst zeker zijn", aldus Weydts.