Strijden om Europese golftitel

KORTRIJKZANEN NEMEN VANDAAG IN KEULEN DEEL AAN EK URBAN GOLF

Bob Bulcaen en Frederique Glorieux oefenden gisterenavond nog even. Hun collega Jeroen Thibaut was al naar Keulen vertrokken.
Henk Deleu Bob Bulcaen en Frederique Glorieux oefenden gisterenavond nog even. Hun collega Jeroen Thibaut was al naar Keulen vertrokken.
Bob Bulcaen, Frederique Glorieux en Jeroen Thibaut, de initiatiefnemers achter de Urban Golf Club Kortrijk,strijden vandaag in Keulen om de Europese titel 'Urban Golf'. Deze speelse variant van golf wordt op open ruimtes in de stad gespeeld. De deelnemers gebruiken gebouwen, standbeelden, bomen en vuilbakken als doelwitten.

Het is de allereerste editie van de European Urban Golf Cup in Keulen. "Vorig jaar werd al een aanzet gegeven, met een wedstrijd tussen teams uit Duitsland en Frankrijk", vertellen Bob en Frederique. Jeroen was gisteren al naar Keulen vertrokken.


"Dit jaar heeft een club uit het Duitse Aachen besloten de wedstrijd wat uit te breiden. Dit gebeurt met maximum 12 deelnemers uit 8 landen. De leden van de vereniging uit Aachen kenden ons al. Ze hebben ons rechtstreeks aangesproken of we niet wilden deelnemen. De andere 9 deelnemers uit ons land komen uit het Brusselse."


De European Urban Golf was eigenlijk deze week al gestart.


"Bepaalde landen telden te veel ingeschreven deelnemers. Die moesten het onderling nog tegen elkaar opnemen tot er per land maar 12 kandidaten meer over- bleven. Wij waren maar met 12 Belgen, dus wij hebben ons rechtstreeks kunnen plaatsen voor de finale."

Groeningemonument

De Urban Golf Club in Kortrijk organiseert een keer per jaar een 'publieksdag', waarbij een 100-tal enthousiastelingen de speelse variant van golf eens kunnen uittesten. Dit jaar is die dag op 15 juni gepland.


De eerste editie in 2010 zorgde wel voor wat controverse, omdat het Groeningemonument als doelwit werd gebruikt. Dat konden de echte flaminganten allesbehalve smaken. Bij echte golf moet het balletje in de put belanden, bij Urban Golf ben je rond als je balletje een monument, boom, vuilbak,... raakt.


"Onze balletjes zijn erg zacht, en we richten eigenlijk geen schade aan. Het is de ideale manier om een stad op een andere manier te leren kennen."


Groepen of bedrijven die met een groep je die Urban Golf eens willen uittesten, kunnen ook bij de Urban Golf Club in Kortrijk terecht. Het leukst is bijvoorbeeld wanneer we de Leie in een parcours opnemen, en deelnemers hun balletje over de Leie moeten slaan. De balletjes die in het water belanden, die halen we er wel uit, natuurlijk."

Plezier centraal

Stress voor de wedstrijd morgen is er bij de drie niet meer zo prille dertigers niet bij. "We beschouwen onszelf dan ook niet als echte topsporters die hier voor de overwinning gaan. Urban Golf is eigenlijk een heel gezellige sport, waarbij plezier maken centraal staat. En dat is niet alleen bij ons zo, ook de andere deelnemers denken er zo over. We hebben onze golfclub wat vaker uitgehaald de laatste weken, maar het is niet zo dat we hier nu elke dag uren getraind hebben. We doen mee voor het plezier, en om Keulen op een leuke manier te leren kennen. Of we kans maken om te winnen? Tuurlijk, anders zouden we niet meedoen. Maar het is niet het belangrijkste."