Sterrenchefs koken voor goeie doelen

TOPKOKS SERVEREN 1.800 GERECHTJES OP ZUIDBOULEVARD

David Bertolozzi en An Kint van Berto zijn er alvast klaar voor.
Foto Henk Deleu David Bertolozzi en An Kint van Berto zijn er alvast klaar voor.
Zes chef-koks, samen negen Michelinsterren waard, maken 1.800 topgerechtjes. Ze serveren die op zondag 17 december op de Zuidboulevard in Waregem. De opbrengst gaat naar twee goeie doelen: Keur Tippi en Somival. "We gaan er samen voor", zeggen initiatiefnemers David Bertolozzi en An Kint van Berto.

Het treffen 'Sterren Helpen Sterren' schept hoge verwachtingen. Want de deelnemers zijn niet van de minste.


Of wat dacht u van Peter Goossens van driesterrenzaak Hof van Cleve in Kruishoutem en Michaël Vrijmoed van tweesterrenzaak Vrijmoed in Gent. Ook sterrenzaken Marcus in Deerlijk met Gilles Joye, Berto in Waregem met David Bertolozzi, Castor in Beveren-Leie met Maarten Bouckaert en Vol-Ver in Marke met Sébastien Ververken doen mee. Hoe werkt het? Elke chef-kok maakt 300 hapjes klaar. Die zijn samen goed voor 1.800 topgerechtjes en worden op zondag 17 december geserveerd. De opbrengst gaat naar de vzw sport en ontspanning voor mindervaliden (Somival) en Keur Tippi. Die organisatie steunt vormingen voor analfabete Senegalese vrouwen.

Kleine wereld

1.800 topgerechtjes: het zweet parelt nu al op het voorhoofd van David Bertolozzi.


"We dachten eigenlijk aan een klein treffen, maar het enthousiasme was meteen zo groot dat het al snel groter en groter werd. Het is dan ook een kleine wereld. De betrokken chef-koks kennen elkaar allemaal, met Peter Goossens als 'padre'. We respecteren hem. Waarom deze goeie doelen? Ik kookte een jaar geleden al voor Keur Tippi, toen aan café Markt 28 op de Markt in Waregem. En Somival werd me aangeraden door burgemeester Kurt Vanryckeghem. We kiezen er voor om het culinair evenement op een zondag te houden omdat de meeste sterrenzaken dan, met uitzondering van Vol-Ver, gesloten zijn."

7,50 euro per gerecht

Wie komt proeven, betaalt 7,50 euro per gerechtje.


Bezoekers die voor alle zes de hapjes komen, betalen dus 45 euro. Er wordt in twee diensten gewerkt in een sfeervolle tent op de Zuidboulevard, voor het stadhuis. Hof Van Cleve, Vrijmoed en Berto geven het startschot van 11 tot 15 uur. Castor, Marcus en Vol-Ver volgen van 16.30 tot 20 uur. Er zijn ook dranken te koop zoals champagne, twee rode en witte wijnen van wijnen Bruno Desmet-Carlier en het lokale bier Dikke Jan. "Indien het weer tegenvalt, verhuist alles naar de hal en de trouwzaal in het stadhuis", zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). Er worden vanaf vandaag een honderdtal iets goedkopere 'foodtickets' van 20 euro in voorverkoop verkocht, telkens goed voor drie hapjes. Wie zo'n ticket wil, rept zich naar Berto. De andere porties worden op 17 december ter plaatse verkocht. De chef-koks hopen dat alle 1.800 gerechtjes op raken.


"Want het is uitzonderlijk om zoveel kwaliteit bij elkaar zien en dat voor een redelijke prijs", besluit Bertolozzi. Info: www.facebook.com/sterrenhelpensterren.