Stadspersoneel leert EHBO met game

KORTRIJK BIEDT ALS EERSTE VLAAMSE STAD PLAY IT SAFE AAN

Brecht Kets (links) en Mike Ptacek (recht) van het Kortrijkse bedrijf Greygin en schepen Arne Vandendriessche met de app Play it Safe.
Henk Deleu Brecht Kets (links) en Mike Ptacek (recht) van het Kortrijkse bedrijf Greygin en schepen Arne Vandendriessche met de app Play it Safe.
Alle 815 stadspersoneelsleden krijgen nog dit jaar een efficiënte snelcursus EHBO, aan de hand van het spel Play it Safe. Kortrijk is de eerste stad in Vlaanderen die aan de hand van games hulpverleners maakt van de medewerkers.

Iedereen EHBO onder de knie laten krijgen is niet echt nodig, denkt u? Die gedachte verdwijnt erg snel als je de cijfers bekijkt.


Zo is er elk uur een ernstig werkongeval in Vlaanderen, waarbij er zelfs elke week een dodelijk slachtoffer valt. De stad leidt jaarlijks meer dan zestig werknemers in EHBO op. Die cursussen zijn grotendeels theoretisch en soms wat saai. "Enkel de theorie leren is niet ideaal, want elke minuut telt voor wie bijvoorbeeld een hartmassage nodig heeft", zegt schepen van Mensen Arne Vandendriessche (Open Vld-Team Burgemeester).

Play it Safe leert spelers hoe ze moeten reageren in noodsituaties.
Henk Deleu Play it Safe leert spelers hoe ze moeten reageren in noodsituaties.

Speels en eenvoudig

Het stadsbestuur verandert daarom het geweer van schouders door voortaan alle 815 stadsmedewerkers te leren reanimeren en te tonen hoe ze een hartstarter moeten gebruiken.


Ook het correct omgaan met brandblusapparaten komt aan bod. De stad doet hiervoor beroep op het Kortrijkse bedrijf Greygin van Brecht Kets en Mike Ptacek, dat een op games gebaseerd leerplatform 'Play it Safe' ontwikkelde. "De games zijn speels en eenvoudig, maar ook erg efficiënt", benadrukt Vandendriessche. "Het enige wat je nodig hebt, is een computer, tablet of smartphone. Wie de games met hulp van de interactieve filmpjes helemaal correct speelt, onthoudt de stappen veel makkelijker."

Drempelverlagend

"Het werkt bovendien drempelverlagend, de games nemen de angst voor hartstarters en brandblusapparaten weg. Zo worden alle 815 stadsmedewerkers van de stad échte hulpverleners die zowel binnen de muren van het stadhuis als daarbuiten weten hoe ze inwoners en bezoekers van Kortrijk kunnen helpen. En dat is nodig, want er zijn per jaar gemiddeld 60 tot 80 arbeidsongevallen bij de stad Kortrijk. Mochten alle andere steden en gemeenten in Vlaanderen ons voorbeeld volgen, hebben we er op korte termijn 140.000 extra hulpverleners bij. Alles gebeurt professioneel en in samenspraak met de vzw Idewe, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. We huren als pilootstad het leerplatform 'Play it Safe' bij Greygin, voor een prikje", aldus Arne Vandendriessche. De huurprijs schommelt rond de 30 euro per persoon per jaar. Het is de bedoeling om in 2019 ook van alle OCMW-personeelsleden, dat zijn er eveneens zo'n 815, echte hulpverleners te maken.


Play it Safe wordt trouwens al door tal van bedrijven gebruikt zoals schoenen Brantano, Arcelor Mittal en scholen zoals de hogeschool West-Vlaanderen (Howest). Meer info staat op www.playitsafe.eu.