Stadsboerderij haalt energie uit water in de gracht

Medewerkers van de Heerlijkheid in Heule, met rechtsboven Stan Van Mierlo en rechtsonder schepen Bert Herrewyn.
Deleu Medewerkers van de Heerlijkheid in Heule, met rechtsboven Stan Van Mierlo en rechtsonder schepen Bert Herrewyn.
De Kortrijkse Stadsboerderij De Heerlijkheid van Heule zal dankzij een innovatief project energie halen uit het water van de wal rondom de boerderij. Hun project is een van de 9 projecten die gesubsidieerd worden in het kader van Kortrijk Klimaatstad.

"Rond onze boerderij ligt een gracht die de afgelopen jaren wat in onbruik is geraakt", legt Stan Van Mierlo uit. "Er ligt wat afval in opgestapeld, waardoor de capaciteit veel lager ligt dan mogelijk zou zijn. We willen die gracht graag weer gebruiksklaar maken, zodat die opnieuw als buffer kan dienen bij overvloedige regen." Maar de gracht krijgt nog een andere functie. "We hebben de bedoeling om er in samenwerking met sanitairbedrijf Van Marcke een buis in te leggen. Het temperatuurverschil tussen het water dat in de buis stroomt en uit de buis komt, gaan we in energie omzetten. We willen er graag de Ast mee verwarmen, een onderdeel van onze boerderij waar we verblijven willen aanbieden."


Het project, dat 4.000 euro steun krijgt van de stad en Be Planet, moet in het najaar van 2018 gerealiseerd zijn. De andere projecten krijgen samen 16.000 euro. Het Wilde Westen krijgt 4.000 euro voor een biologisch watersysteem, waarmee ze hun eigen afvalwater in de Kreun willen zuiveren om het opnieuw te gebruiken. SurrounThings zal een gratis platform ontwikkelen waarvoor inwoners van de stad op een eenvoudige manier spullen kunnen verkopen, delen of gratis weggeven met anderen uit hun buurt. In de Sint-Paulusschool in Kortrijk komt een participatietraject om de speelplaats in een groene oase om te toveren. Buurtbewoners van Overleie krijgen 2.500 euro om samen hun wijk in het groen te steken. Het Steunfonds voor Natuurtuin Gilbert Desloovere maakt een permanente wandelroute dat het buitengebierd verbindt met Kortrijk -Oost. De Sociale Foodtruck Quatre Car, een sociaal project waarbij koken met voedseloverschotten centraal staat, BioLoVe4 kids, dat workshops organiseert om kinderen met gezonde, lokale, vegetarische en seizoensgebonden producten te laten kennismaken en Koken met kansen, dat kookworkshops organiseert voor maatschappelijke kwetsbare doelgroepen, krijgen elk 1.500 euro. (JME)