Stad verbiedt dancing vlak voor openingsfeest

GEEN TOESTEMMING VOOR FLIGHT 90 IN KORTRIJK-NOORD

Discotheek Flight 90 moet het openingsfeest van morgen in bedrijvenpark Kortrijk-Noord annuleren. Het stadsbestuur steekt er een stokje voor. "Feesten kan niet in een zone voor milieubelastende industrie", zegt schepen Bert Herrewyn (sp.a) ferm. Een ramp voor Flight 90, dat ook in Vichte de deuren niet mocht openen.

Flight 90 is al jaren erg populair in Opwijk in Vlaams-Brabant. Zaakvoerder Klaas De Coster wilde een tweede danstempel in een gewezen bedrijfsloods van textielgroep Steverlynck in Vichte. Omwonenden vreesden echter voor overlast en dienden 600 bezwaarschriften in. De provincie ketste uiteindelijk de bouwvergunning af omdat het dossier niet voldoende uitgewerkt was, onder meer op vlak van parking. De Coster gooide de handdoek niet in de ring en vond een nieuw pand, in de Izegemsestraat 363 in bedrijvenpark Kortrijk-Noord, niet ver van het kruispunt met de Industrielaan. "Ik pompte heel wat geld in de inrichting", vertelt hij. "Nu zaterdag 22 oktober was het openingsfeest 'Oktoberfest flight to Munchen' gepland, waarvoor we reclame voerden. De flyers waren al uitgedeeld."

Te voortvarend

Flight 90 mag echter niet openen van de stad Kortrijk. Het openingsfeest is geannuleerd. "Ik ontving die man twee keer", zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "Hij is te voortvarend. Evenementen plannen zonder toelating doe je niet", aldus Van Quickenborne, die naar schepen van Leefmilieu en Jeugd Bert Herrewyn (sp.a) doorverwijst voor duiding. "Het pand ligt in een zone voor milieubelastende industrie en is bijgevolg niet geschikt om te feesten", zegt Herrewyn. "We gaan het ook niet herbestemmen, want we hebben panden nodig voor industrie."

Geen goede locatie

"Er is een uitzondering mogelijk", vervolgt de schepen. "Zo kunnen we wel toelating geven om er maximaal twaalf keer per jaar een feest te houden, maar we zullen dat niet doen. Anders riskeren we discussie als er een bedrijf opduikt met interesse in het pand. En het is sowieso geen ideale locatie voor dansfeesten. Zo zou er op vlak van parking moeten samengewerkt worden met bedrijven in de buurt. En voor de politie zou het een extra veraf gelegen locatie zijn om in de gaten te houden. Dat de danstempel al ingericht is? Dat is zijn verantwoordelijkheid. We willen hem wel helpen met het vinden van een nieuwe locatie. Zo is de nieuwe fuifzaal op het stadsdeel Kortrijk Weide misschien een optie."

Plooien gladstrijken

Klaas De Coster zit in zak en as. Hij ging er van uit dat hij de uitzondering van twaalf evenementen per jaar zou verkrijgen, maar dat is dus niet het geval. "In die zone richtte ik eerder al een 'fascination center' in. Dat is een soort demoruimte om na te gaan hoe mensen reageren op nieuwe klank- en lichtinstallaties. Het was de bedoeling dat Flight 90 ook een soort fascination center zou worden", zegt De Coster. Schepen Herrewyn is niet onder de indruk van dat argument. "Allemaal goed en wel, voor ons is het een verdoken manier om er een danstempel te verantwoorden. Het volstaat niet", reageert hij fors. De zaakvoerder kijkt nu dus aan tegen een tweede mislukte poging. "We waren helemaal klaar om te openen en zijn ook met alles rond brandveiligheid in orde", vervolgt De Coster. "Maar ik geef toe dat ik me vergaloppeerd heb, ik ben te snel gegaan, ook wat het openingsfeest betreft. We zullen nu bekijken wat er nog kan. Want ik wil de plooien met de stad gladstrijken."