Stad roept alcoholmisbruik halt toe

Verbod op sterke dranken op 50 dagen

Vooraan zien we café-uitbaters Gilles Verhaeghe (links) en Dieter De Clercq (rechts).
Vooraan zien we café-uitbaters Gilles Verhaeghe (links) en Dieter De Clercq (rechts).
De stad Kortrijk verbiedt voor het eerst sterke dranken op de 50 dagenviering van de laatstejaars secundair in Kortrijk. Cafébazen juichen de maatregel toe. "Beter het zekere voor het onzekere nemen", zegt Dieter De Clercq (29) van Café 56 in de uitgaansbuurt aan het station. Ook scholen zijn tevreden.

Het stadsbestuur maakt een fameuze bocht. Op de gemeenteraad vond burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) nog dat 'jongeren op de 50 dagen oud genoeg zijn om zelf verantwoordelijkheid te nemen'. Scholen en oudercomités scharen zich echter massaal achter raadslid Hannelore Vanhoenacker (CD&V), die op de gemeenteraad vroeg om strenger op te treden. Want veel jongeren zijn na een nacht feesten niet meer in staat om op een deftige manier te verschijnen aan de schoolpoort. De stad organiseerde daarom in allerijl alsnog een overleg met de cafébazen van de uitgaansbuurt aan het station, jeugdhuis Reflex in de Doorniksewijk en café 't Kanon in de Doorniksesteenweg. De cafébazen erkennen de problematiek. Er is daarom beslist om in de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 april geen sterke dranken te serveren tussen 4 en 9 uur. "Beter het zekere voor het onzekere nemen en sterke dranken tijdens die periode volledig bannen, voor alle leeftijden", zegt Dieter De Clercq van Café 56. "Want we kunnen niet iedereen controleren. Wat delicaat is, want op de 50 dagen komen vooral jongeren tussen 16 en 18 jaar af. Pintjes mogen wél. Maar de cafébazen zien sowieso toe op overmatig drankgebruik natuurlijk."

Cafés dicht

Er is meer. "De politie voert extra controles op openbare dronkenschap uit", zegt burgemeester Van Quickenborne. "We zijn een feeststad, maar het moet voor iedereen aangenaam blijven. Ik ben blij dat de cafébazen meewerken. We hadden een goed overleg", aldus Van Quickenborne, die bijgetreden wordt door schepen van Onderwijs Kelly Detavernier (N-VA). Zij vraagt aan leerkrachten om de jongeren vandaag nog eens op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Op de dag van de jeugdbeweging, in het najaar, gaat de stad nóg een stap verder. Omdat er dan heel wat minderjarigen op pad zijn, sluiten cafés en nachtwinkels in de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 oktober de deuren tussen 4 en 9 uur. "Jeugdbewegingen staan hier achter", benadrukt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (sp.a). "Want er zijn die dag heel wat leuke activiteiten. Het zijn echter de jeugdbewegingen zelf die het grootste slachtoffer zijn als hun leden niet meer in staat zijn om normaal mee te feesten", aldus Herrewyn.