Stad legt pop-upbars spelregels op: maximaal 100 dagen per jaar open, vaste sluitingsuren en strikte geluidsnormen

Een blik op de zomerbar Nuba-R, in 2017
Nuba-R Een blik op de zomerbar Nuba-R, in 2017
Horecabazen vlogen elkaar begin 2019 net niet in de haren in Kortrijk. De concurrentie van vier tijdelijke winterbars was ‘moordend’. De stad grijpt nu in met een charter. Pop-upbars openen voortaan maximaal 100 dagen per jaar en houden zich aan vaste sluitingsuren. “We leggen spelregels op, maar dwingen niemand in een keurslijf. Zo leggen we géén maximumaantal pop-ups op. We willen ondernemers niet in hun creativiteit beknotten”, zeggen schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) en schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA).

De ‘overdaad’ aan winterbars - Moose, Sibäria, Wünderbar en Papago Pop-Up - zorgde voor wrevel bij de reguliere horeca. De stad reageert nu met een charter. Dat wordt niét door de strot geramd van de uitbaters van tijdelijke bars, maar komt er na overlegmomenten met alle betrokkenen. Pop-ups openen enkel nog tijdens twee vaste periodes: van 15 mei tot 15 september voor zomerbars en van 15 november tot 15 februari voor winterbars. “Waardoor je per jaar ook vijf maanden zonder pop-ups hebt, wat nodig is om wat rust te brengen”, zeggen Arne Vandendriessche en Kelly Detavernier. Ook nieuw: tijdelijke uitbatingen mogen maximaal 100 dagen per jaar openen. “Hoe die 100 dagen ingevuld worden, laten we aan de ondernemers over”, zeggen de schepenen. “Als ze tijdelijk willen sluiten omdat er bijvoorbeeld een langere periode met regen voorspeld wordt, dan mogen ze dat. Waarom 100? We vinden dat een mooi compromis.”

Sluitingsuren en geluidsnormen

Er zijn vaste sluitingsuren voor bar en muziek. Binnen is dat om 1 uur. Buiten is dat in bewoond gebied van zondag tot donderdag om 22 uur en op vrijdag en zaterdag om 23 uur en in niet-bewoond gebied op dezelfde dagen om 23 en om 1 uur. Op feestdagen en van 14 juli tot en met 21 augustus is dat buiten in bewoond gebied elke dag tot 23 uur en in niet-bewoond gebied tot 1 uur. “Uitzonderingen voor evenementen kunnen, maar die moet je aanvragen voor de start van de tijdelijke uitbating”, leggen de schepenen uit. Er zijn ook geluidsnormen. Het gaat binnen en buiten tot maximum 85 decibel. Ook hier moeten uitzonderingen vóór de start van de uitbating aangevraagd worden.

Twee keer per jaar horeca-overleg

Het stak de reguliere horeca de voorbije jaren de ogen uit hoe de stad mee de tijdelijke bars in de kijker zette. “We bekennen schuld. We springen er voortaan voorzichtiger mee om”, benadrukken de schepenen. “Als we nog over het aanbod communiceren, nemen we zeker de reguliere horeca mee. Zo plannen we twee keer per jaar een publicatie met initiatieven van beide kanten. Ook nieuw is een horeca-overleg, eveneens twee keer per jaar, wat beter werkt om gezamenlijke initiatieven uit te rollen.” De eerste keer was maandag al, met medewerking van elf horecazaken: Café 56, ’t Fonteintje, La Cantine, Sweet Lime, Damast, Mi-Di, Souffleur, Balthazar, Parkhotel (restaurant), De Geverfde Vogel en ’t Wit Kasteel. Het is ook de bedoeling om een horecaplatform op te richten, zodat de uitbaters van de ruim 600 horecazaken op het grondgebied van Groot-Kortrijk elkaar vlotter bereiken.

Dieter De Clercq van Café 56 kan met het charter leven.
Henk Deleu Dieter De Clercq van Café 56 kan met het charter leven.

Geen cowboys

Uitbaters van tijdelijke bars dienen ten laatste vier maanden voor de opening hun aanvraag bij de stad in. Zijn bijvoorbeeld vereist: een drankvergunning, stedenbouwkundig groen licht, akkoord van politie en brandweer, een correcte registratie in de Kruispuntbank voor Ondernemingen en het volgen van de algemene horecaregelgeving. “We tolereren géén cowboys”, zeggen de schepenen. Horecabazen reageren positief. “Wie geen sterk plan heeft voor een tijdelijke uitbating, krijgt geen vergunning”, zegt Philip Polfliet van winterbar Wünderbar in De Blauwe Hoeve. “Wat de markt automatisch reguleert en verzadiging voorkomt. Je kan met andere woorden niet zomaar je garage openzetten om er een bar te runnen. Ik vind het charter evenwichtig. Niemand wordt bevoordeeld, iedereen is gelijk voor de wet.” Dat vindt ook Dieter De Clercq, uitbater van Café 56 en Foodsharing Split en gewezen mede-uitbater van zomerbar Nuba-R: “Er zijn nu duidelijke spelregels. Enkel wie een aantrekkelijk en vernieuwend concept van een zeker niveau heeft, krijgt groen licht voor een tijdelijke uitbating. Ook reguliere horecazaken proberen trouwens vernieuwend uit de hoek te komen. Het is nu aan beide partijen om nog meer naar elkaar toe te groeien via het horeca-overleg”, aldus De Clercq.

Schepenen Arne Vandendriessche en Kelly Detavernier, hier aan de verlaagde Leieboorden, stelden het charter mee op.
Anckaert Schepenen Arne Vandendriessche en Kelly Detavernier, hier aan de verlaagde Leieboorden, stelden het charter mee op.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.