Stad koopt Moeder Aarde II voor 170.000 euro: “Iconisch beeld aan Leieboorden”

De stad koopt het kunstwerk Moeder Aarde II
Henk Deleu De stad koopt het kunstwerk Moeder Aarde II
Driedubbel feest voor de Kortrijkse kunstenares Ann Deman zondagmiddag. Ze vierde én Moederdag én haar 50ste verjaardag én toostte op het nieuws dat de stad Kortrijk haar vijfjarige bronzen sculptuur Moeder Aarde II koopt. De blote vrouw, half verzonken in de grond, ligt in het Albertpark ter hoogte van de Groeningebrug. De stad betaalt 170.000 euro voor het kunstwerk.

“Wat voor alle duidelijkheid een heel treffelijke prijs is. We vergoeden in hoofdzaak de kost van het gebruikte materiaal”, benadrukt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). “Normaal zou het werk veel duurder zijn. Ann Deman deed een serieuze geste omdat ze zo gehecht is aan Kortrijk. Het brons stelen? Kan niet. Het kunstwerk is heel zwaar en zit diep verankerd in de grond. Het is een iconisch beeld aan de Leieboorden. We zijn blij dat we het in Kortrijk houden”, zegt Ronse. Dat vindt ook schepen van Grondbeleid Wout Maddens (Team Burgemeester): “Er is niemand die zich kan voorstellen dat het zou verdwijnen”, zegt hij. “Het betreft een tweeluik”, zegt Ann Deman zelf. “Moeder Aarde I ligt ook aan de Leie, nabij het gemeentehuis in Sint-Martens-Latem. Het silhouet in Kortrijk is levendig en doet aan de lente en de zomer denken. In Sint-Martens-Latem straalt het vooral verstilling uit en doet het eerder aan de herfst en de winter denken. Ik ben gelukkig dat Moeder Aarde II in mijn thuisstad Kortrijk blijft aarden. Ik waardeer het”, aldus Ann Deman. Het kunstwerk werd op 24 april 2014 geplaatst in Kortrijk.

Er werd zondagmiddag in het Albertpark getoost op de aankoop
Henk Deleu Er werd zondagmiddag in het Albertpark getoost op de aankoop

Ode aan José Vermeersch

Cultuurschepen Axel Ronse hamert er nog eens op dat het de komende jaren in Kortrijk de bedoeling is om veel meer in te zetten op beeldende kunst in het algemeen en in de publieke ruimte. Zo is er komende zomer een ode gepland aan beeldhouwer en kunstschilder José Vermeersch uit Bissegem. Dat gebeurt aan de hand van geschonken werken, werken uit de stedelijke museumcollectie en een expo van Tinus, de kleinzoon van José Vermeersch. In juli worden twee door De Beeldenaars (Heulse kunstliefhebbers, red.) geschonken kunstwerken ingehuldigd op het José Vermeerschplein in Heule. Er komt ook een werk van José Vermeersch aan OC De Troubadour in Bissegem. En eind juli opent er dus een tentoonstelling van Tinus Vermeersch in de tuin van Broelkaai 6 (het vroegere Broelmuseum, red.), in samenspraak met interregionaal kunstenhuis Be-Part.

De blote vrouw ligt half verzonken in de grond
Henk Deleu De blote vrouw ligt half verzonken in de grond1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marianne Vanwynsberghe

    besteed dat geld aan de honderden gezinnen die in de laagste armoede leven. zoals zypeland en nog zovelen maar kortrijk gaat liever voor het oog van de mens en de armen laten Kreperen. ze willen er een prachtstad van maken maar een stad zonder hart. want die is al bijna dood. de mensen mijden kortrijk. wij hoeven geen 2e dubai te komen we willen dat de sukkelaars geholpen worden. dan pas zal het een stad met een hart zijn en zal iedereen in stad weer kunnen komen winkelen met plezier