Souad Abihi wil alle Kortrijkzanen laten samenleven in diversiteit: “Begin met een simpele goeiedag”

We spraken Souad Abihi in ontbijt- en koffiehuis Tarterie op de Grote Markt in Kortrijk.
Henk Deleu We spraken Souad Abihi in ontbijt- en koffiehuis Tarterie op de Grote Markt in Kortrijk.
Souad Abihi (30) mist haar intrede in Kortrijk niet. De nieuwe programmaregisseur Samenleven laat op zaterdag 4 januari op de nieuwjaarsreceptie voor de bevolking op de verlaagde Leieboorden naast gratis frietjes ook allerlei hamburgers serveren. Onder andere ook halal en koosjer, om rekening te houden met alle (geloofs)gemeenschappen. Er wordt over die nieuwe aanpak om meer diversiteit op evenementen te krijgen stevig gediscussieerd in Kortrijk. Mensen vragen zich ook af: wie is Souad Abihi? “Praten is zo belangrijk. Begin met een simpele goeiedag”, vertelt de master in verpleeg- en vroedkunde en de vroegere projectmedewerker zorg in AZ Groeninge.

Vrijgezel Souad Abihi heeft zeven zussen en een broer. De familie is afkomstig van de woestijnstad Guelmim in de Sahara in Marokko en woont al jaren in de Tientjesstraat in Harelbeke, in ‘het huis met de vele dochters’. Haar vader werkte veertig jaar in Isolava in Wielsbeke. Alle kinderen studeerden met succes.

Raakvlakken

Souad Abihi - ze was nog een peuter toen het gezin naar ons land verhuisde - zoekt als veelzijdige vrouw naar raakvlakken tussen werelden. Dat straalt af op hoe Souad in het leven staat: “Zo draag ik geen hoofddoek, maar volg ik wel de ramadan”, vertelt ze. “Ik drink geen alcohol, maar feest graag. Mijn Nederlands is prima, net als mijn Arabisch en West-Vlaams. Ik draag even graag een broekpak als traditionele kledij. Ik vier het offerfeest, maar waardeer ook kerst. Mijn doel en droom is om doelgroepen overbodig te maken. Mensen altijd maar weer in vakjes stoppen - Vlamingen, Marokkanen, Afghanen,... - werkt niet. Laat ons het voortaan over Kortrijkzanen hebben, elk met hun goeie en minder goeie kanten. Ik zeg niet dat we allemaal dikke vriendjes moet worden. Maar we kunnen op zijn minst proberen om elkaar te aanvaarden en rekening te houden met elkaar. We kunnen veel van elkaar leren. Neem nu bijvoorbeeld de ramadan. Bij mij doet een maand sober leven beseffen hoe goed we het wel hebben. Want voor veel mensen is elke dag een volle koelkast hebben niet vanzelfsprekend. En het is goed om je lichaam af en toe eens te ontgiften. Het maakt me alerter, ik denk er helderder door na.”

Als ik een pauze heb, trek ik graag de stad in. Om me op een bankje te zetten en bijvoorbeeld lukraak senioren aan te spreken. Die schrikken vaak eerst. Sommigen stoppen zelfs snel hun handtas weg. Maar eens we aan het praten zijn, ontdooien ze hoor. ‘Maar gij zijt een goeie’, zeggen ze dan. Praten is zo belangrijk. Leef en laat leven

Souad Abihi
Souad Abihi.
Marloes Desterbecq Souad Abihi.

Een groet is universeel

Van arbeiders tot professoren: Souad Abihi mengt zich in allerlei kringen. “Ik heb steenrijke vrienden, vrienden uit de middenklasse en vrienden die hun best doen om rond te komen”, gaat Souad verder. Ze wordt door haar dichte omgeving vooral als warm, positief nieuwsgierig, gedreven, loyaal, enthousiast en gevoelig omschreven. “We blijven te vaak in onze eigen sociale kringen hangen. Durf uit je comfortzone te treden. Dat begint met op straat een simpele goeiedag te zeggen, tegen iedereen. Een groet is universeel. Toch zijn we het niet gewoon, in een wereld die rond individualisme draait. Omdat we angst hebben hoe de andere zal reageren. Als ik een pauze heb, trek ik graag de stad in. Om me op een bankje te zetten en bijvoorbeeld lukraak senioren aan te spreken. Die schrikken vaak eerst. Sommigen stoppen zelfs snel hun handtas weg. Maar eens we aan het praten zijn, ontdooien ze. ‘Maar gij zijt een goeie’, zeggen ze dan. Praten is zo belangrijk. Leef en laat leven.”

Verdraagzaamheid

“Behandel een andere zoals je zelf behandeld wil worden. Durf nog een stap verder te gaan, door andere culturen bewust op te zoeken. Ga eens naar slager Khalid in de Pluimstraat, bekend voor zijn merguezen. Ga iets eten in Pita Pyramide in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. We hebben met Sphinx in de Brugsesteenweg zelfs een Egyptisch restaurant in Kortrijk. Zin in pizza? Trek eens naar pizzeria Ouali in de Doorniksestraat, waar culturen elkaar ontmoeten. Let op, het werkt alleen in beide richtingen, hé. Zo kan het voor sommige mensen zeker goed zijn om meer Nederlands te lezen. Een tip voor hen: bezoek boekenhuis Theoria eens. Er zijn verder interessante horecazaken met veel diversiteit in Kortrijk, zoals Irish Pub Mary’s in de Kapucijnenstraat en The Social Club en De Dingen in de Budastraat. Er zijn zo veel leuke adresjes, zoals ook frituur Davy in Bissegem, patisserie Deherripon op de Brugsesteenweg, Charlou Delicatessen in de Voorstraat,...”

Er zijn interessante horecazaken met veel diversiteit in Kortrijk, zoals De Dingen in de Budastraat.
Henk Deleu Er zijn interessante horecazaken met veel diversiteit in Kortrijk, zoals De Dingen in de Budastraat.

Brandjes blussen

“Ontmoeten werkt verdraagzaamheid in de hand”, gaat Souad verder. “Zonder er een sprookje van te willen maken. Natuurlijk zijn er dingen die niet goed lopen in Kortrijk. Die benoemen we en pakken we aan. Criminaliteit is van alle tijden. Maar wie overal brandjes ziet en die nog verder aanwakkert in plaats van ze te blussen, wil gewoon alles slopen. Benoem problemen, maar probeer er altijd een constructieve oplossing voor te vinden. Sta niet alleen aan de zijlijn te roepen. Dat helpt niemand vooruit.”

Benoem problemen, maar probeer er altijd een constructieve oplossing voor te vinden. Sta niet alleen aan de zijlijn te roepen. Dat helpt niemand vooruit

Souad Abihi

Weg naar arbeidsmarkt vinden

Abihi bouwde tijdens haar eerste maanden als programmaregisseur Samenleven haar netwerk in Kortrijk uit. “Interne en externe diensten, verenigingen zoals de Unie der Zorgelozen, scholen, de politie, de procureur, noem maar op, ik stelde me overal voor”, legt Souad uit. Ze zit nu in de laatste rechte lijn om in 2020 een reeks acties uit te rollen. Zo laat de stad in samenwerkingsovereenkomsten met onder andere OC’s, buurtcomités en organisatoren van feesten voortaan altijd een clausule samenleven toevoegen. “Omdat iedereen met ons moet nadenken over hoe we de stad diverser maken. Zonder de eigen Vlaamse cultuur te vergeten. Dat blijft de start van alles”, benadrukt Souad. Ook opmerkelijk: de stad zit binnenkort samen met partners zoals de VDAB om inwoners te zoeken die door sociale en/of culturele redenen de weg naar de arbeidsmarkt niet vinden. “Praat met die mensen, soms gaat het om eenvoudige praktische zaken”, weet Souad. “Zo ken ik een Marokkaanse vrouw met vier kinderen die niet op de hoogte was dat je ook voor deeltijds werken aan dertig procent kan kiezen. Toen ze dat wist, vond ze snel werk.”

Een op zeven is laaggeletterd en dat zijn heus niet enkel nieuwkomers hoor. Werk die drempels weg, want het is een algemeen probleem. We moeten de kennis van het Nederlands nog meer stimuleren, via opleiding en stages. We gaan trouwens ook actief op zoek naar kleuters, die niet naar school gaan

Souad Abihi

Laaggeletterden

Verder opvallend: de stad zal binnenkort met onder andere de organisatie Open School in overleg gaan om actief op zoek te gaan naar laaggeletterden in Kortrijk. “Een op zeven is laaggeletterd en dat zijn heus niet alleen nieuwkomers, hoor”, vertelt Souad. “Werk die drempels weg, want het is een algemeen probleem. We moeten de kennis van het Nederlands nog meer stimuleren, via opleidingen en stages. We gaan trouwens ook op zoek naar kleuters die niet naar school gaan, samen met het agentschap opgroeien en het CLB.” 

Tot slot nog dit: er wordt onder andere met de politie werk gemaakt van een project om samen het veiligheidsgevoel in Kortrijk te verhogen. “Door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met jongeren die in een bepaalde buurt problemen veroorzaken”, verduidelijkt Souad Abihi. Voor de volledigheid: Souad is ook de oprichter van Hshoema. Die vzw doorbreekt taboes rond psychische moeilijkheden en kwetsbare thema’s binnen de gezondheidszorg, over alle mogelijke (geloofs)grenzen heen. Zo organiseert de vzw allerlei lezingen en praattafels.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • cris Pagnacco

  Water met vuur mengen gaat niet, wat of wie het ook wil het zal nooit lukken, weggesmeten geld van onze feestburgemeester.

 • Claude Tanghe

  dromen zijn bedrog

 • GABRIEL DELEU

  Toffe madam!

 • Annelore Declercq

  Zouden meer mensen zo ingesteld mogen zijn als zij. Dan was er meer vrede op aarde

 • Regis Desmet

  Ik knik altijd een goeie dag, maar word dikwijls scheef bekeken, maar blijf t wel doen