SOS Reptiel krijgt 85.000 euro na illegale invoer 337 schildpadden

Om deze Moorse landschildpadden, een beschermde diersoort, gaat het.
Lieven Samyn Om deze Moorse landschildpadden, een beschermde diersoort, gaat het.
Een 37-jarige man uit Kortrijk moet dierenopvangcentrum SOS Reptiel uit Zuienkerke een schadevergoeding van 85.000 euro betalen. Dat besliste de rechter in Kortrijk. Voor de illegale invoer van 337 Moorse landschildpadden kreeg hij ook een celstraf van negen maanden en een boete van 600 euro.

Gebruikers van enkele garageboxen in Kortrijk verwittigden op 7 september vorig jaar de politie, omdat ze in de box van Mimoun T. - een Kortrijkzaan van Marokkaanse origine - voortdurend gekrab hoorden. Toen de politie ter plaatse kwam, was T. bezig schildpadden in de koffer van zijn Mercedes te laden. In totaal konden maar liefst 337 schildpadden in beslag genomen worden. Eén exemplaar was gestorven. Mimoun T. gaf toe 36 beschermde schildpadden illegaal in België te hebben ingevoerd. De andere dieren waren naar eigen zeggen van een Spaanse Marokkaan afkomstig. Ze zouden verkocht worden. "Lucratieve handel in beschermde diersoorten, puur voor het geld", vond het openbaar ministerie. De Belgische Staat en vzw SOS Reptiel uit Zuienkerke krijgen samen zo'n 100.000 euro schadevergoeding (waarvan 85.000 euro voor de vzw) voor de kosten voor huisvesting en verzorging van de in beslag genomen dieren, transport naar de dierenkliniek,... Dat stuitte advocaat Thomas Vandemeulebroucke tegen de borst. "Geen énkel dier overleefde, ondanks de torenhoge kosten. Mijn cliënt vermoordde één dier door de leefomstandigheden, maar de andere 336 zijn nadien vermoord!" Hij gaat alvast in beroep tegen de uitspraak.


"Achteraf praten is altijd gemakkelijk", vindt Mario Goes van SOS Reptiel. "Met man en macht is gewerkt om die schildpadden er opnieuw bovenop te krijgen. Dat was zo goed als onbegonnen werk, want die dieren waren heel ziek. Ik ben blij dat er, misschien wel voor het eerst, zo zwaar getild wordt aan die illegale handel. Puik werk van politie en justitie. Het was nooit de bedoeling er munt uit te slaan. Geen geldsom kan op tegen de dood van die schildpadden. De begroting van de kosten is eerlijk gebeurd." (LSI)