Sinterklaasparade komt naar Kortrijk

MINSTENS 10.000 BEZOEKERS VERWACHT OP 10 NOVEMBER

Een beeld van de Sinterklaasparade in Roeselare.
Foto Photo News Een beeld van de Sinterklaasparade in Roeselare.
De sinterklaasparade, die drie keer per jaar uitrukt, komt op zaterdag 10 november naar Kortrijk. De stad heeft zo een groot evenement voor het najaar beet. Er worden minstens 10.000 bezoekers in het stadscentrum verwacht.

De parade - een productie van Twice Entertainment uit Roeselare - trekt dit najaar naar Kortrijk, Halle en Sint-Truiden. Kortrijk is als eerste aan de beurt, op 10 november. Verwacht een indrukwekkende stoet met een reeks prachtige praalwagens, een bont gezelschap van welgeteld 99 Zwarte Pieten en uiteraard de echte Sint. Kostprijs: zo'n 25.000 euro. Het stadsbestuur - trekkers zijn Vincent Van Quickenborne (Open Vld-Team Burgemeester) en schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA) - rekent op een mooie return voor handels- en horecazaken. Er worden bij mooi weer minstens 10.000 bezoekers verwacht.

Winkel-wandelgebied

Het wordt het grootste sinterklaasfeest van de hele regio. Het evenement start om 13.30 uur met een liveband in winkelcentrum K, waar de Sint om 14 uur de sleutel van de stad krijgt. "Dat gaat hand in hand met animatie", legt coördinator Carine Coigné uit. "Zo kunnen kinderen er tekeningen afgeven aan de Zwarte Pieten en sinterklaasliedjes meezingen. De parade zelf vertrekt rond 14.15 uur op de Veemarkt. De praalwagens rijden via de Kleine Sint-Jansstraat en Sint-Jansstraat het winkel-wandelgebied binnen, waar het via de Steenpoort en Lange Steenstraat naar de Doorniksestraat gaat om zo op de Grote Markt te belanden. Daarna gaat het via de Sint-Maartenskerkstraat en het Sint-Maartenskerkhofplein verder naar het Boerenhol, de Lange-Brugstraat, de Grote Kring en zo via de Sint-Jansstraat en Kleine Sint-Jansstraat terug naar de Veemarkt. We maken dus een mooie lus, waarbij de toeschouwers langs het parcours de parade telkens een halfuur bewonderen. Er zijn wel maatregelen, in het kader van de veiligheid. Zo krijgen kindjes armbandjes in K, waar ouders hun gegevens kunnen opschrijven. We delen verder plannetjes van het parcours uit, zetten hekken op strategische plaatsen en bouwen een post van het Rode Kruis op de Grote Markt uit", aldus Carine Coigné. Het einde van de parade is rond 16 uur voorzien. De parade vervangt dit jaar de traditionele intrede van de Sint, die anders altijd per boot nabij het Budastrand aanmeert.

Shows en Sinthuis

De sinterklaasshows in de stadsschouwburg blijven wel en zijn op zondag 11 november gepland. Ook leuk is dat er vanaf 17 november een Sinthuis komt in winkelcentrum K, terwijl de Sint op 14 en 21 november komt voorlezen in de bibliotheek in de Leiestraat. Info: www.kortrijk.be/sinterklaas.