Simpel, maar geniaal: hoesje tovert afstandsbediening met te veel knoppen om tot 'Gemakbakske’

Senioren blij: minder toetsen met cover op afstandsbediening

Henk Deleu
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Afstandsbedieningen hebben véél knoppen. Tv-kijkende senioren duwen vaak verkeerd en komen zo in een menu terecht waar ze niet meer uit raken. Studenten ontwierpen nu een cover, waardoor enkel de eenvoudigste en meest gebruikte knoppen nog zichtbaar zijn. Weg stress bij senioren én bij personeelsleden van rusthuizen, die het nu altijd mogen oplossen.

Studenten Jellert De Vos uit Oudenaarde en Felix De Hoog uit Brussel ontwierpen de ‘Easy Remote’. Ze maakten de cover met een 3D-printer. Simpel, maar geniaal. “Onze senioren zijn razend enthousiast”, zegt animatieverantwoordelijke Frederik Vlaminck van zorggroep Heilig Hart in Kortrijk, waar het ‘gemakbakske’ getest is. 

“Ze weten niet welke toets voor wat dient. Maar met zo’n cover kan je enkel nog op de cijfers duwen, de volumeknop, de knop om van post te veranderen en op aan en uit”, aldus Vlaminck. “Handig, want nu zit ik er wel eens naast”, zegt bewoonster Jeanne Marti (95). De ‘Easy Remote’ won een ‘Zorgvinding 2018' prijs op het eerste Inspire Healthcare Event. Howest krijgt 5.000 euro en steun van In4Care om het ontwerp verder te ontwikkelen, te verfijnen en te testen bij een ruimer publiek. Telecomprovider Telenet heeft interesse. Er worden ook ontwerpbureaus gezocht, om in de ‘Easy Remote’ te investeren. Meer uitleg over het ‘gemakbakske’ zie je in de video.

Jeanne Marti (95) probeerde het gemakbakske al uit.
Henk Deleu Jeanne Marti (95) probeerde het gemakbakske al uit.
Een afstandsbediening en eentje met een cover op.
Henk Deleu Een afstandsbediening en eentje met een cover op.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Evelien Stassyns

  Waar kan ik zo een bakje bekomen, vrij dringend voor mijn grootouders. Dank u

 • Cyrano de Bergerac

  Stevige banden van velcro lijken mij toch beter dan die rekkertjes.

 • Wim Philippaerts

  Zijn 3 oude versies van bakjes (grijze, lange zwarte met vierkant logo en "Telenet" en dan de korter zwarte met enkel logo en OA rechthoekige aan uit knop ipv ronde ) die uitwisselbaar zijn maar next gen is anders en niet meer uitwisselbaar zijn nu in test fase

 • guido vermeyen

  Dat zijn van die "eerste bakskes' ....zijn handiger , zeker voor bejaarden, liggen beter in de hand dan de tweede versie, de derde versie is totaal anders...digiboxen met een cloud.

 • Quintin de Vreese

  Mensen die een negatirve reactie plaatsen, voor jullie is het misschien onnodig maar bejaarde mensen kunnen soms niet met een tv-bakje werken. Het is een super idee want nu kunnen ze op hun gemak naar tv kijken zonder problemen of zonder op de verkeerde knoppen te drukken. Mvg Quintin