Seksuele intimidatie? Permanent toegangsverbod
in zwembad Weide in Kortrijk

Pakket strengere maatregelen op komst om incidenten te vermijden

De reglementering wordt strenger in het zwembad Weide.
Henk Deleu De reglementering wordt strenger in het zwembad Weide.
Enkel de politie kon dinsdagavond vier Noord-Franse dames, die in het zwembad Weide de wildwaterbaan minutenlang blokkeerden, tot bedaren brengen. Het nieuwe incident zet de discussie over hoe de overlast aan te pakken weer op de voorgrond. Vlaams Belang en N-VA dienden een wetsvoorstel voor een federaal zwembadverbod in. Beheerder Lago en de stad Kortrijk sleutelen momenteel aan nieuwe criteria. “Wie zich bezondigt aan seksuele intimidatie, zal een permanent toegangsverbod krijgen”, stelt schepen Arne Vandendriessche.

Er staan nu twaalf mensen op de zwarte lijst van zwembad Lago Weide in Kortrijk. Ze mogen drie maanden niet binnen. Dat wordt afgedwongen met een sinds 22 juli actieve Safe Swim Zone, waarbij bezoekers vanaf 12 jaar verplicht hun elektronische identiteitskaart laten controleren aan de ingang, bij de kassiersters. De Noord-Franse vrouwen die zich dinsdagavond misdroegen krijgen nu een rood licht. De acht andere eerdere overtredingen gingen over cannabis roken op de ligweide, redders herhaaldelijk niet gehoorzamen en het stelen van schoenen.

Dweilen met de kraan open

De Safe Swim Zone is een lachertje, volgens federaal parlementair en Vlaams Belang-fractieleider in de gemeenteraad Wouter Vermeersch: “Drie maanden het zwembad niet meer binnen? Volgende zomer staan de daders er gewoon opnieuw. Zonder een meer kordate aanpak blijft het dus dweilen met de kraan open. Het slachtoffer is de brave Kortrijkzaan, die zijn identiteitskaart wel eens vergeet en dan ook niet binnen mag.”

Wij dienden een wetsvoorstel in voor een federaal zwembadverbod om amokmakers via een plaatsverbod van elk zwembad en recreatiedomein in ons land te verbannen. Wie bijvoorbeeld jonge meisjes betast in een zwembad, mag nooit meer binnen.

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)
Wouter Vermeersch
Jan Aelberts Wouter Vermeersch

Nationaal plaatsverbod

Wouter Vermeersch pikt het niet dat Vlaams Belang de problemen in het zwembad Weide groter zou maken dan ze zijn. “We verbloemen de problemen niet, we benoemen ze. Amper twaalf mensen op een zwarte lijst in Kortrijk is best een laag cijfer. Omdat het bijna altijd over groepjes amokmakers gaat. Wij dienden een wetsvoorstel in voor een federaal zwembadverbod, naar analogie met het bestaande stadionverbod, om amokmakers via een plaatsverbod van elk zwembad en recreatiedomein in ons land te verbannen. Met strenge straffen als stok achter de deur. Wie bijvoorbeeld jonge meisjes betast in een zwembad, mag nooit meer binnen. Maar we willen er geen heksenjacht van maken. We willen enkel een meer consequente aanpak. We vroegen trouwens recent een extra gemeenteraad in Kortrijk, om erover te praten. Er werd niets mee gedaan. Laat ons niet vergeten dat er al jonge meisjes begluurd werden in het zwembad Weide. Dan toch beweren dat Vlaams Belang er leugenachtig over bericht, is een brug te ver.”

Wie steelt, krijgt een toegangsverbod van twee jaar. Wie zich aan seksuele intimidatie bezondigt, weigeren we gewoon permanent. Het is de bedoeling om de mensen die nu al op de zwarte lijst staan, trouwens ook al onder de nieuwe reglementering te laten vallen. We zijn er momenteel volop mee bezig.

Schepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester)
Schepen Arne Vandendriessche bij de wildwaterbaan.
Maxime Petit Schepen Arne Vandendriessche bij de wildwaterbaan.

Stelen? Twee jaar niet binnen

Wouter Vermeersch staat niet alleen met zijn wetsvoorstel voor een federaal zwembadverbod. Parlementair Koen Metsu van N-VA gaat er ook vol voor. Kortrijks sportschepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) benadrukt dat er binnen de zwembadgroep Lago al volop aan een strengere aanpak wordt gesleuteld. “Adviseurs en juristen zijn in opdracht van Lago een reeks criteria aan het opstellen, om er ten laatste tegen volgende zomer mee aan de slag te gaan”, zegt Arne Vandendriessche. “Wie steelt in het zwembad, zal een toegangsverbod van twee jaar krijgen. En wie zich bijvoorbeeld aan seksuele intimidatie bezondigt, gaan we gewoon permanent weigeren. Het is de bedoeling om de mensen die nu al op de zwarte lijst staan, trouwens ook al onder de nieuwe reglementering te laten vallen. We zijn er momenteel volop mee bezig”, aldus Arne Vandendriessche.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.