Schoolzwemmen blijft tóch betaalbaar, want
Stad Kortrijk betaalt deel terug

Schoolzwemmen blijft betaalbaar.
ANP Schoolzwemmen blijft betaalbaar.
Schoolzwemmen blijft betaalbaar in het nieuwe zwembad op Weide. De stad maakt ieder jaar 50.000 euro vrij om tussen te komen en wil het transport goedkoper maken. De doorbraak kwam er na een overleg met alle scholen(groepen). Schepen Arne Vandendriessche: “Ik vind als jonge papa ook dat schoolzwemmen niet enkel voor de rijken mag worden. Dat zal ons lukken.”

Het schoolzwemmen kost nu 0,40 euro per kind per lesbeurt, voor een half uur zwemles met twintig kinderen per baan. In het nieuwe zwembad wordt dat 1,60 euro per kind per lesbeurt. Voor 45 minuten wordt dat 1,80 euro en voor 60 minuten 2,10 euro. “Het om een vervierdubbeling, wat onaanvaardbaar is”, stelde gemeenteraadslid Roel Deseyn (CD&V 4.0) eerder. Dat bleek toch iets te kort door de bocht te zijn, want de stad maakt jaarlijks 50.000 euro vrij om 0,50 euro per kind per lesbeurt terug te betalen. Er is meer: de stad gaat op zoek naar één partner voor het busvervoer van en naar het zwembad voor alle basisscholen, om zo de kostprijs naar beneden te halen. De aanbesteding wordt ook opengetrokken voor andere schoolactiviteiten, zoals cultuuruitstappen met de bus. Fietspoules mag je gewoon vervangen door fietsen, om met meer lln op de fiets naar het zwembad te gaan De stad bekijkt verder om fietsen ter beschikking te stellen van scholen, alternerend te gebruiken. Verder blijkt er naast het schoolzwemmen een hoge nood te zijn aan sportzalen voor de lessen lichamelijke opvoeding. De stad stelt een lijst samen, die alle vrije momenten in die sportzalen in kaart brengt. Schepenen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) en van Onderwijs Kelly Detavernier (N-VA) bereikten over het hele pakket maandagavond een akkoord, na overleg met delegaties van alle scholen(groepen) in het basisonderwijs in Kortrijk. “Logisch dat de scholen strijden om hun leerlingen betaalbaar te laten schoolzwemmen”, zegt Vandendriessche. “De stad moest in 2017 en 2018 beter en sneller gecommuniceerd hebben over de tarieven. Dat is niet gebeurd, maar toen was ik nog niet aan zet. Kelly en ik hebben dat nu rechtgezet.”

Het nieuwe sportbad op Weide is bijna af.
Henk Deleu Het nieuwe sportbad op Weide is bijna af.

3.780 leerlingen

Nu volgen er 3.780 leerlingen schoolzwemmen in Kortrijk. Directeurs van basisscholen reageren positief. “Het wordt iets duurder, maar het is zeker niet maal vier”, zegt Klaas Vandommele van De Levensboom. “Zo was het vroeger per baan per half uur. Nu is dat per kind per half uur, wat draaglijker is. Want als er vroeger een halve klas ziek was, moest je toch de volle pot voor die baan betalen. Nu is dat niet zo. Dat de stad bovendien tussenkomt om de prijs naar beneden te halen, is een hele mooie geste. Net zoals ze een aantal zaken in eigen regie willen nemen zoals wat er mogelijk is op het vlak van busvervoer en ter beschikking stellen van fietsen. Niet vergeten dat we op Weide straks gebruik maken van een nieuw zwembad, met een grotere zwemoppervlakte.”

Jan Luts, directeur van basisschool Sint-Amand Zuid, is tevreden.
Peter Lanssens Jan Luts, directeur van basisschool Sint-Amand Zuid, is tevreden.

CD&V 4.0 roept tot actie op

Ook Jan Luts, directeur van Sint-Amand Zuid, kan leven met de afspraken. “Ik heb een goed gevoel bij de tegemoetkoming van de stad om het betaalbaar te houden. We zaten met onze school vlak naast het Mimosabad, dat nu sluit. We hebben beslist om voortaan met de bus naar het nieuwe zwembad in Zwevegem te gaan. Dat is beter dan pal door het centrum van Kortrijk naar het nieuwe bad op Weide te trekken”, aldus Luts. “Het is een eerste stap”, reageert raadslid Roel Deseyn (CD&V 4.0). “De stad doet een te waarderen geste, maar het is nog niet voldoende om de aanzienlijke stijging op te vangen. Het is een aansporing om door te gaan met de acties van ouders en politiek”, aldus Deseyn. Lago, beheerder van de nieuwe baden in Zwevegem en Kortrijk, benadrukt dat schoolzwemmen hier het goedkoopst is, in vergelijking met de andere baden in Vlaanderen die ze runnen. Het nieuwe zwembad op Weide opent op zaterdag 2 maart. Dat in Zwevegem is al open.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.