Safe Swim Zone in zwembad Weide opgestart: amokmakers mogen drie maanden niet binnen

Controle van identiteitskaarten moet overlast tegengaan

Voortaan worden identiteitskaarten van bezoekers altijd ingescand. De kassierster krijgt telkens een foto en een groen of rood licht te zien. Hier zie je een groen licht. Deze bezoeker mag dus binnen.
Henk Deleu Voortaan worden identiteitskaarten van bezoekers altijd ingescand. De kassierster krijgt telkens een foto en een groen of rood licht te zien. Hier zie je een groen licht. Deze bezoeker mag dus binnen.
Vanaf deze week is er in het zwembad Lago Weide een Safe Swim Zone van kracht. Het systeem controleert de identiteitskaarten van alle bezoekers, vanaf 12 jaar. Wie zich misdroeg in het zwembad, krijgt een rood licht en mag niet binnen. De Safe Swim Zone in Kortrijk komt er na enkele meldingen van overlast, door jongeren die redders en bezoekers het leven zuur maakten.

Bezoekers van het zwembad Lago Weide op het Mandelaplein: neem voortaan àltijd uw identiteitskaart mee. Wie geen eID bij zich heeft, mag niet binnen nu er een Safe Swim Zone is. Wie weigert om zijn eID te laten scannen met een ID-kaartlezer, mag ook niet binnen. Het softwaresysteem komt van ICT-bedrijf Soulit uit Moorslede. Safe Swim Zone is er volgens algemeen Lago-directeur Diether Thielemans niet om bezoekers te pesten.

Storend of gevaarlijk gedrag

Maar om hen net een veilig gevoel te geven. Zo was er de voorbije weken overlast door jongeren die redders en bezoekers treiterden. “We aanvaarden storend of gevaarlijk gedrag niet”, zegt Diether Thielemans. “Wie bijvoorbeeld vanop het muurtje in het golfslagbad springt om ‘bommetjes’ te maken en dat blijft herhalen ondanks de waarschuwingen van de redders, moet het zwembad verlaten. Het zwembad niet willen verlaten en zich agressief opstellen heeft geen zin. De redders halen er altijd de security bij of bellen de politie.”

De kassiersters hebben het systeem al aardig onder de knie.
Henk Deleu De kassiersters hebben het systeem al aardig onder de knie.

Dat een toegangsverbod voor wie zich misdraagt drie maanden duurt, is een bewuste keuze. Het is heel vervelend voor jonge overtreders, die zo een hele zomer hier niet kunnen zwemmen. Het heeft een opvoedend effect. Maar drie maanden is ook niet oneindig. Zo geef je die mensen toch een tweede kans.

algemeen Lago-directeur Diether Thielemans

Rood licht

“Zo’n amokmakers komen daarna op een lijst terecht”, stelt Diether Thielemans. “En krijgen een toegangsverbod van drie maanden. Het lukt niet om toch binnen te raken. Als ze hun identiteitskaart laten inscannen aan de ingang, krijgt de kassierster een rood licht te zien. Ook bezoekers die bijvoorbeeld stelen in het zwembad, meisjes lastigvallen of zich bezondigen aan vechtpartijen, krijgen een toegangsverbod. Dat een toegangsverbod voor wie zich misdraagt drie maanden duurt, is een bewuste keuze. Het is heel vervelend voor jonge overtreders, die zo een hele zomer hier niet kunnen zwemmen. Het heeft een opvoedend effect. Maar drie maanden is ook niet oneindig. Zo geef je die mensen toch een tweede kans. De Safe Swim Zone is naast Kortrijk van kracht in onze Lago-zwembaden in Gent, Lier en Beveren. Niet in Zwevegem omdat je daar enkel een sportbad hebt, zonder recreatief deel. Er is dan ook geen overlast in het zwembad in Zwevegem. Dus is het daar niet nodig.”

Er hangen affiches in de inkom van het zwembad uit. Om de bezoekers te informeren.
Henk Deleu Er hangen affiches in de inkom van het zwembad uit. Om de bezoekers te informeren.

Privacy

Safe Swim Zone houdt rekening met de privacy. Volgende gegevens van amokmakers worden geregistreerd: naam, voornaam, pasfoto, geboortedatum en nationaal nummer. Maar de kassierster krijgt bij het scannen van de eID enkel een foto en een groen of rood licht te zien. “Het systeem kan ook identiteitskaarten van bezoekers uit Frankrijk aan”, stelt Diether Thielemans. Gegevens belanden in een beveiligde database en worden na 72 uur automatisch verwijderd. Tenzij er overtredingen vastgesteld werden. De gegevens worden niet voor commerciële doeleinden gebruikt. “Het scannen van een eID duurt 1,82 seconden”, vervolgt Diether Thielemans. “Het systeem werkt dus heel snel. Wat nodig is, want het zwembad Kortrijk kan goed zijn voor tot 500.000 bezoekers per jaar.”

Gerust gemoed

De meeste bezoekers vinden de Safe Swim Zone prima. “Goed dat Lago het zo oplost, na de overlast die er in het zwembad was. Zo kom ik hier nu toch met een gerust gemoed met mijn kinderen”, zegt Kurt Doutreloigne (36) uit Anzegem. Die maandag voor het eerst met dochter Elize (6) en zoon Evert (8) naar het recreatief deel kwam. Tot slot: de Safe Swim Zone is ook in het openluchtzwembad van Lago in de Abdijkaai in Kortrijk van kracht.

Kurt Doutreloigne uit Anzegem, hier met kinderen Evert en Elize, vindt de Safe Swim Zone een prima initiatief.
Henk Deleu Kurt Doutreloigne uit Anzegem, hier met kinderen Evert en Elize, vindt de Safe Swim Zone een prima initiatief.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Marie Devos

  Dat is allang zo wanneer je een abonnement koopt ik heb een abonnement voor het sportbad en ik moet mij altijd inloggen met mijn pasport

 • Koen Glorieux

  Er waren dan toch problemen! Vorige maand was geen vuiltje aan de lucht!! Vorige jaren moest een kaart hebben van sportplus dan wisten ze ook wie er was geweest, en zo bleven de amok makers op afstand.laat het zwemverbod maar 6 maanden duren !

 • Paul Keulemans

  Klinkt goed, en mensen die zich niet kunnen gedragen moeten er niet in kunnen komen. En hun privacy geschonden? Als je je gedraagt is er geen probleem, doe je dat niet dan vervalt het recht op privacy, simpel, maar ze moeten het ergens van leren !

 • Bert D'Hondt

  Staan de gegevens dan enkel op de server van Lago Kortrijk of worden deze binnen hun eigen groep verspreid? Want wat als ze dan gewoon naar Gent gaan?