Rolstoelgebruikster zoekt vrijwilligers

WIE WIL MIREILLE DEVILLÉ MET AANGEPASTE WAGEN OVERAL RONDRIJDEN?

Mireille met haar assistentiehond.
Foto Xavier Coppens Mireille met haar assistentiehond.
Rolstoelgebruikster Mireille Devillé (27) verhuist in oktober van Menen naar Kortrijk. Daarom zoekt ze nieuwe vrijwilligers die in de omgeving van haar nieuw aangepast huis wonen. "Die kunnen mij naar de karate, het paardrijden en andere evenementen brengen. Zonder hen zit ik opgesloten."

Dankzij vrijwilligers kan Mireille Devillé gaan waar ze wil. Die brengen haar overal naartoe met een aangepaste wagen die Mireille kocht. "Ik ga zeilen in Mol, bezoek mijn vriend in Leuven, geniet op terrasjes, rijd te paard en doe aan watersport en karate. Allemaal dankzij vrijwilligers die ik een vergoeding geef. Omdat ik in okober verhuis, verlies ik mijn vrijwilligers. Zij vinden Kortrijk te ver." Ondanks haar beperking strijdt Mireille Devillé al haar hele leven lang voor onafhankelijkheid. Ze zoekt hulp, loopt wel eens met haar hoofd tegen de muur, maar opgeven staat niet in haar woordenboek. Ze kreeg een hersenverlamming door zuurstoftekort bij de geboorte. "Godzijdank heb ik geen mentale beperking en kan dus vrij zelfstandig leven. Ik woon al vijf jaar in Menen in een aangepast huis. Daar geniet ik 24 uur op 24 hulp. Heel mooi, maar ik voel me te afhankelijk. Hier heb ik hulp nodig om naar het toilet te gaan, in de zetel te gaan zitten of naar bed te gaan", getuigt Mireille.


Na negen jaar geduld krijgt ze nu een Persoonlijk Assistentiebudget (PAB). "Nu kan ik zelf bepalen wanneer ik hulp krijg en betaal ik zelf mijn professionele hulp. Om in aanmerking te komen, koos ik een nieuwe woning aan de Lange Munte. Ik heb die zelf gekocht en volledig laten aanpassen aan mijn noden. Dankzij een betere tillift zal ik nu wel zelfstandig naar het toilet kunnen en mezelf in bed stoppen. Een enorme dure onderneming, maar het is me gelukt dankzij een privéorganisatie."

Niet betuttelen

Mireille zoekt nu ook nieuwe vrijwilligers. "Die moeten sociaal voelend zijn, maar mogen mij niet betuttelen. Medelijden hebben hoeft niet, want ik trek aardig mijn plan. Ik heb geen voorkeur van leeftijd, maar hoop dat ze mij kunnen brengen naar stageplaatsen, vergaderingen, vrienden, familie en hobby's. Ik wil niet profiteren van mijn vrijwilligers en betaal hen een vergoeding. Als ik ergens op stap ben, mogen ze altijd mee. Ze eten en drinken iets op mijn kosten. Ik hoop dat ik nieuwe vrijwilligers vind, want zonder hen zit ik thuis opgesloten tussen mijn vier muren. Het laatste wat ik wil natuurlijk."


Mireille Devillé kun je contacteren via Facebook, deville.mireille1988@gmail.com of 0468/11.62.06.