Rijselsestraat krijgt facelift

Architect Patrick Six (links), Catherine Dedeyne van Dedeyne Projects en schepen Wout Maddens.
Foto Johan Anckaert Architect Patrick Six (links), Catherine Dedeyne van Dedeyne Projects en schepen Wout Maddens.
De Rijselsestraat in hartje Kortrijk krijgt een facelift. Er zijn plannen voor nieuwe winkels, maar er is meer. "Hotel Belfort wordt vernieuwd en blijft wellicht een hotel, terwijl beneden een toprestaurant kan", zegt koper Joseph Valcke.

Er is al jaren leegstand in de Rijselsestraat, vooral in het eerste deel nabij de Grote Markt.


Een ommekeer wenkt nu. Zo worden lege panden tussen chocolaterie Temmerman en kledingzaak Papago, waarin vroeger kantoren van de bank ING en de zaak juwelen D'Hulst huisden, in oktober gesloopt. Dat is nodig om plaats te maken voor een nieuwbouw met acht luxe-appartementen en twee nog in te vullen winkels, die in het voorjaar van 2016 instapklaar zijn. Het project is van Dedeyne Projects uit Waregem en architectenbureau Ensemble uit Kortrijk. "De luxeflats met balkonterras starten aan 800.000 euro", zegt Catherine Dedeyne. "We hebben het dan ook over een toplocatie."


Achteraan en in een kelderverdieping komen 23 parkeerplaatsen, fietsstaanplaatsen en enkele bergruimtes.

Toprestaurant

Een ander belangrijk project is wat er te gebeuren staat met driesterrenhotel Belfort op de hoek van de Grote Markt en Rijselsestraat. Stefaan Vandewalle en zijn partner Martine Lernout stoppen er eind dit jaar mee en hebben het gebouw verkocht aan Joseph Valcke. "Ik ben er nog niet helemaal uit, maar wellicht blijft het toch een hotel, al moet het gebouw wel eerst grondig vernieuwd en gemoderniseerd worden", zegt de projectontwikkelaar. "Op de benedenverdieping lijkt een toprestaurant het meest geschikt. We beslissen eind november. Ik ben in ieder geval tevreden dat ik mijn steentje kan bijdragen tot het opnieuw aantrekkelijker maken van de Rijselsestraat, want het is meer dan nodig."

Nog meer projecten

Er is nog meer goed nieuws. Zo is het pand van Geers, waarin Jan Geers en Bea Vlieghe 'alles voor een gedekte tafel' aanboden, verkocht. "Verder is het hoekpand met de Papenstraat verkocht, terwijl een pand in de Rijselsestraat 12 na sloop omgebouwd wordt tot een handelsruimte met vier wooneenheden", zegt schepen van Bouwen Wout Maddens (Open Vld). (LPS)