Regen en wind deren Alcatraz amper

Hinder blijft beperkt op metalfestival: op naar 24.000 bezoekers

Veel sfeer op Alcatraz
Henk Deleu Veel sfeer op Alcatraz
Zelfs enkele pittige buien en rukwinden tot meer dan 60 kilometer per uur konden de pret niet drukken op Alcatraz. Er was zaterdag amper hinder op het hardrock- en metalfestival. Alcatraz dendert ook zondag verder en snelt naar de 24.000 bezoekers. Amenra uit Kortrijk sloot in de nacht van zaterdag op zondag af: “Het voelde voor ons als thuiskomen.”

Preventieve maatregelen waren genoeg om het stormweer op zaterdagnamiddag te overleven. De metal market ging even dicht, het vip-podium opende pas tegen 18 uur, de opener op het hoofdpodium ‘prison stage’ verkaste naar tent de Swamp en doeken werden van de hekken gehaald om te voorkomen dat ze zouden omwaaien. Maar dat was het zo ongeveer. “We waren op alles voorbereid. Zo zetten we onze eigen weerspecialist in die minuut per minuut de weersomstandigheden volgde”, zegt Alcatraz-woordvoerder Bernard De Riemacker. Buiten een joint links en rechts is er overigens geen enkel drugsprobleem op het metalfestival. Er wordt vooral pils gedronken, de 240.000 Alcatraz-pintjes raken zeker op.

Zaterdag stond de weide aardig vol.
Henk Deleu Zaterdag stond de weide aardig vol.

Japanse amokmakers

Het metalfestival flirt met de kaap van 24.000 bezoekers. De keuze voor een ruimer aanbod, met 63 bands, zonder echte headliner, slaat aan. Zo zette de Japanse lichting amokmakers van Crossfaith het festival in vuur en vlam zaterdag. Ook de theatrale en spectaculaire show van Avatar was een hoogvlieger. De Zweedse heavymetalband sloot voor het eerst een middelgroot metalfestival af op een stage. Avatar staat op het punt om helemaal door te breken. En wat te denken van de in 1999 in Kortrijk gevormde post- of doommetalband Amenra, die zaterdagnacht van tent de Swamp een heksenketel maakte? 

Ons hart ligt in Kortrijk. Waar zijn de tijden toen we nog in de muziektempel The Pit’s aan het Volksplein en in toenmalig café Het Stenen Tijdperk nabij het station optraden. Voor twintig man, waarvan achttien vrienden (lacht).

Colin Van Eeckhout, zanger van Amenra
Een beetje wind of regen? Daar zijn de metalfans wel tegen opgewassen.
Henk Deleu Een beetje wind of regen? Daar zijn de metalfans wel tegen opgewassen.

De Warmste Week

Het duurde jaren voor Alcatraz de Kortrijkse band kon strikken. “Omdat we in het midden van de zomer meestal op reis zijn met ons ‘klein mannen’”, glimlacht zanger Colin Van Eeckhout uit Marke. “Het is een plezier om op Alcatraz te zijn. Het voelt als thuiskomen. We zijn hier geen kleine Belgen. Iedereen is lief en sympathiek, we kunnen in ons eigen Kortrijkse taaltje praten en we kennen veel mensen op het festival. Het lijkt hier wel één grote receptie in openlucht. Ons hart ligt in Kortrijk. Waar zijn de tijden toen we nog in de muziektempel The Pit’s aan het Volksplein en in toenmalig café Het Stenen Tijdperk nabij het station optraden, voor twintig man, waarvan achttien vrienden (lacht)”, zegt de zanger, die trouwens ook nog nieuws heeft over De Warmste Week. Studio Brussel slaat zijn tenten van woensdag 18 tot en met dinsdag 24 december in Kortrijk op, met Weide als kloppend hart. “We zitten die week niet in het buitenland, maar in eigen regio. Met andere woorden: een optreden tijdens De Warmste Week is bespreekbaar”, zegt Colin.

Er was veel belangstelling voor de meet & greet met Avatar.
Henk Deleu Er was veel belangstelling voor de meet & greet met Avatar.

Uitbreiding?

Wat brengt de toekomst voor Alcatraz? De organisatoren van het hardrock- en metalfestival tekenden voor zes jaar bij. Wat betekent dat ze zeker tot en met 2025 het terrein achter sportcentrum Lange Munte in Kortrijk mogen blijven gebruiken, waar er trouwens nog mogelijkheden tot uitbreiding zijn. Er gaan op Alcatraz geruchten rond over een vierde podium vanaf 2020. Dan zouden de organisatoren op 30.000 bezoekers mikken, maar dat wil niemand bevestigen. “We gaan eerst deze editie grondig evalueren”, zegt woordvoerder Bernard De Riemacker. Wie Alcatraz nog wil meepikken: dat kan nog. Ook vandaag, zondag, gaat het metalfestival helemaal los.

Jett Carette, de jongste rockfotograaf van het land
Henk Deleu Jett Carette, de jongste rockfotograaf van het land
Rondje crowdsurfen.
Henk Deleu Rondje crowdsurfen.
De moshpit.
Henk Deleu De moshpit.
Ambiance
Henk Deleu Ambiance
Alcatraz gaat ook vandaag verder.
Henk Deleu Alcatraz gaat ook vandaag verder.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pieter arons

  Beter dan graspop. Is veel gezelliger en rustiger.

 • Ellen Vangee

  Proficiat aan organisatie! Niks geen overlast voor buurtbewoners! Kalmer dan op andere weekends in de straten

 • SOFIE DEMEESTERE

  Zaaaaalig weekend gehad !

 • Liesbeth Van Herzeele

  Het was weer super, een pluim voor de organisatie!

 • Jean-Marie Devos

  Blij dat het lawaai festival gedaan is de hoorcentra zullen weer werk hèbben