Psychiater moet Surinaamse onderzoeken na bedreigingen, bommelding en belaging jeugdrechter en rechtbankpersoneel

Op de Kortrijkse jeugdrechtbank zorgde de vrouw talloze keren voor problemen.
LSI Op de Kortrijkse jeugdrechtbank zorgde de vrouw talloze keren voor problemen.
Een 49-jarige Surinaamse vrouw moet door een psychiater onderzocht worden. Dat oordeelde de strafrechter in Kortrijk. Op basis van het verslag van dat onderzoek zal dan beslist worden of Mercy R. geestesgestoord is en geïnterneerd moet worden. Ondertussen blijft ze in de cel.

Mercy R. was in het Kortrijkse gerechtsgebouw stilaan persona non grata. Sinds ze in mei 2016 een tweede zoontje op de wereld zette, maakten gespecialiseerde diensten zich zorgen om de opvoedingssituatie van het kind. De jeugdrechter werd ingeschakeld om het zoontje in een betere thuis te plaatsen. Dat werkte bij Mercy R. als een rode lap op een stier. Maandenlang terroriseerde ze het personeel van de jeugdrechtbank met (dreig-)telefoontjes, bedreigingen,… Op 21 mei 2019 belde ze maar liefst 18 keer naar de jeugdrechtbank. Ook de jeugdrechter die over het lot van haar zoon moest beslissen, kreeg het hard te verduren. De rechter kreeg een minutenlange tirade met de goorste en lelijkste verwensingen naar het hoofd geslingerd. In een telefoontje dreigde ze er zelfs mee een bom onder het gerechtsgebouw van Kortrijk te leggen.

Mercy R. bleef lange tijd samen met haar jongste zoontje spoorloos, tot ze in Antwerpen op een woonboot bij een schipper opdook tijdens een huiszoeking. Ze kreeg het toen ook met de Antwerpse politie aan de stok. De openbare aanklager vroeg haar te interneren maar in het dossier steekt enkel een verslag van een psycholoog, en niet van een psychiater zoals de wet vereist.

Sinds 26 mei verblijft de vrouw in de cel. Ze lijkt ondertussen wel tot inkeer te zijn gekomen en stuurde een brief met excuses naar de Kortrijkse jeugdrechter en het personeel op de jeugdrechtbank.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.