Proximus verlaat iconische Belgacomtoren

Dominique Leroy en Stefaan De Clerck bij de nieuwe Proximus-kantoren in de Sint-Janslaan.
Peter Lanssens Dominique Leroy en Stefaan De Clerck bij de nieuwe Proximus-kantoren in de Sint-Janslaan.
De 70 werknemers van Proximus in Kortrijk verhuizen op 1 december van de Belgacomtoren naar kantoren in de Sint-Janslaan. De Belgacomtoren wordt heringericht en krijgt lofts. De omgeving rond de toren, naast de Vlasmarkt, wordt de komende jaren omgevormd tot een nieuwe woonbuurt met 80 flats.

De verhuis van de Proximus-personeelsleden werd gisterenmiddag bekendgemaakt door CEO Dominique Leroy en voorzitter Stefaan De Clerck. Proximus zit vanaf december in 1.500 vierkante meter nieuwe kantoren in de Sint-Janslaan, recht tegenover speciaalzaak Ergodôme. Om de iconische Belgacomtoren uit 1947 te kunnen verlaten, liet het telecombedrijf aan de Spoorweglaan een nieuwe technische ruimte optrekken. Waar 17.000 koperlijnen voor Groot-Kortrijk en deels Harelbeke omgezet zijn in glasvezel en aangesloten op straatkasten. Wat de internetverbinding sneller en eenvoudiger maakt. De uitrol van de glasvezel tot in bestaande huizen en flats in Kortrijk start ten vroegste in 2019. Voor bedrijven en nieuwe flats, zoals in de K-Tower aan de Leie, gebeurt dat nu al. De Belgacomtoren in de Tuinstraat wordt gerenoveerd en krijgt lofts, terwijl de binnenkoer een stadstuin wordt. Omliggende panden zijn gekocht door ontwikkelaar Project² uit Antwerpen en ruimen plaats voor zo'n 80 flats en enkele kantoren. Wanneer de bouw van de nieuwe woonbuurt naast de Vlasmarkt start, is onduidelijk.

Timing

"De architectuur wordt bekeken door AWG Architecten, maar ik verwacht nog dit jaar een bouwaanvraag", zegt schepen van Bouwen Wout Maddens (Open Vld). Wat het project nu precies omvat en wat de timing wordt, is voor later. (LPS)