Protest tegen markthal zwelt aan

BEWONERS VEEMARKT DREIGEN MET JURIDISCHE STAPPEN

De buurtbewoners gaven gisteren de petitie af aan schepen Wout Maddens.
Henk Deleu De buurtbewoners gaven gisteren de petitie af aan schepen Wout Maddens.
Steeds meer bewoners kanten zich tegen het voorstel van Team Burgemeester voor een overdekte markthal op de Veemarkt. "Desnoods procederen we tot in de Raad van State", klinkt het.

Team Burgemeester gaat voor een 75 meter lange en 18 meter brede hal tussen toegangsgebouwen B en C van de parking onder de Veemarkt, met een kostprijs van 2 miljoen euro. In staal en met veel glas - om een open gevoel te hebben - en met groenten en fruit, vlees, vis, brood en zuivel. Flatbewoners zijn tegen. Ze overhandigden gisterochtend een petitie met 182 handtekeningen in het stadhuis. "De hal wordt tot zes meter hoog, wat het zicht zal verpesten", zeggen initiatiefnemer Hendrik Gelap en enkele buren. "We gaan op het dak van die hal zitten staren. En er verdwijnen tien bomen, wat we echt niet snappen. Politici zeggen dat er meer groen in de stad moet komen, maar op de Veemarkt willen ze bomen kappen, voor die hal. We vrezen verder dat de rust zal verdwijnen en dat de hal na sluitingstijd een verzamelplaats wordt voor mensen die overlast veroorzaken. Er is hier ook geen sprake van openbaar nut, want die markthal zal door oneerlijke concurrentie net de winkelleegstand doen toenemen. Tot slot: de komst van die markthal zou een waardevermindering van onze flats betekenen. De stad zou beter de ondergrond in dolomiet vervangen op de Veemarkt. Het stof waait tot op onze terrassen. Leg grasbetontegels, waardoor de Veemarkt groener wordt. En zet die markthal elders, waarom niet in de Groeningelaan, waar er plannen zijn om de parking op te doeken."

N-VA en Team Burgemeester willen op de Veemarkt weer een markthal bouwen.
Henk Deleu N-VA en Team Burgemeester willen op de Veemarkt weer een markthal bouwen.

N-VA is ontgoocheld

De petitie werd overhandigd aan schepen van Bouwen Wout Maddens (Open Vld-Team Burgemeester), die een gesprek had met de omwonenden. "Ik heb geluisterd. We blijven overleggen", reageerde Maddens nadien. De markthal is nog niet concreet. Er wordt met alle opmerkingen van bewoners en handelaars rekening gehouden. Ook N-VA heeft plannen op de Veemarkt. N-VA gaat er voor een 'food hall' met eten en drinken. "Als we moeten kiezen tussen de pest en de cholera, kiezen we voor de hal van N-VA, want die is kleiner", zeggen de buurtbewoners. "Maar eigenlijk willen we gewoon geen hal hier." N-VA-kopman Axel Ronse is ontgoocheld in het voorstel van Team Burgemeester. "Wij kregen aanvankelijk positieve reacties, maar sinds het veel te groot uitgewerkt voorstel van Team Burgemeester is heel het draagvlak hier onderuit gehaald", zegt Ronse. "De bekommernissen zijn terecht. En het is inderdaad zo dat eerst het probleem met het dolomiet moet opgelost worden. Ik ben samen met N-VA-schepen Rudolf Scherpereel al bij die buurtbewoners geweest. Er is een opening, want ons voorstel is haalbaarder, en er verdwijnen geen bomen in ons plan", aldus Axel Ronse.