Pottelberg verwelkomt Akademy

INITIATIEFNEMERS VERWEVEN CLUBBING MET KUNST

Louis en Thomas Ottevaere en Feysal Ghafelzadeh in Akademy.
Foto Deleu Louis en Thomas Ottevaere en Feysal Ghafelzadeh in Akademy.
Zin in een nachtje clubben in een uniek pand vol kunst? Vanaf midden november kan het op de Pottelberg, waar Akademy opent. "We brengen er feelgoodmuziek, met invloeden uit wereldsteden", zeggen de initiatiefnemers.

Broers Louis (25) en Thomas Ottevaere (28) en Feysal Ghafelzadeh (27), Louis en Feysal runnen eetbar Nude op het Casinoplein, verruimen hun horizonten. Ze openen op 17 november Akademy in feestzaal K20 in het bouwcentrum Pottelberg. Akademy combineert een galerij vol maandelijks wisselende niet-klassieke kunstwerken zoals eerst van fotograaf Frank De Mulder met een loungebar waar je vanaf 20 uur nipt van een cocktail en clubbing vanaf 23 uur. Tot een gat in de nacht dansen dus, in een gezellig en intiem kunstzinnig kader. De initiatiefnemers leggen de lat hoog. Niet enkel op het vlak van kunst, maar ook wat de muziek betreft. "We doorbreken muzikaal grenzen met invloeden tot uit Berlijn, Amsterdam en Londen", zegt Thomas, actief in muzikale en decoratieve uitgaansmiddens. "Niet donker of 'underground', maar feel goodmuziek waarop je kan dansen, en af en toe ook wat kwalitatieve techno en urban", aldus Thomas. Akademy wordt hip en jong. "We zijn geen grote stad, maar we verwachten wel interesse tot ver buiten Kortrijk", zeggen Louis en Feysal. "Want zo lang je iets niet hebt, weet je niet wat je mist."

Niet storend

Akademy is tijdens weekends - op vrijdag en zaterdag, afhankelijk van wanneer de dj's optreden - open tot 5 uur 's morgens. Je moet minimum 18 jaar zijn en er is een toegang van 10 euro. De inkomprijs varieert wel volgens wie er die nacht draait. "Wie wil clubben, moet nu naar The Villa in Antwerpen of Carré in Willebroek. Straks rij je niet meer ver, maar kom je gewoon naar Akademy. En als je geen zin hebt in dansen, geniet je in de rustiger loungebar of pik je kunst mee", zegt Feysal. "Akademy is géén discotheek, het is een creatief platform", vult Thomas aan. Dat het pand jaren geleden negatief in het daglicht stond, toen de omstreden dancing Da Shake er zat, is verleden tijd. "We kennen die geschiedenis niet en daar draait het niet meer om, het is belangrijk dat we een pand dat al jaren leeg staat een nieuwe en waardevolle invulling geven", vult Feysal aan. "De veiligheid zal zeker op punt staan. We werken zowel buiten op de parking als binnen in Akademy met begeleiders."


Ook de ligging is prima. "Het stadscentrum en de autosnelweg E17 zijn vlakbij, terwijl je zo goed als geen bewoning hebt in de buurt. We gaan niemand storen", zegt Louis. Akademy volgen kan op Facebook en Instagram. Bedrijven of particulieren kunnen het pand in de week huren. Wie interesse heeft om er kunst te exposeren of een feest of evenement te houden: info@akademy.be.