Popjes troosten zieke kinderen in AZ Groeninge: “Therapeutische waarde is onschatbaar”

De popjes werden recent bezorgd in het ziekenhuis.
Kiwanis De popjes werden recent bezorgd in het ziekenhuis.
Serviceclub Kiwanis Kortrijk heeft een nieuwe hoeveelheid katoenen popjes geschonken aan het ziekenhuis AZ Groeninge. De popjes worden ingezet om zieke kinderen te kalmeren en te troosten, voortaan niet enkel in de afdeling pediatrie, maar ook in de spoeddienst. “De therapeutische waarde van de popjes is onschatbaar”, zegt Johan Demeyere van Kiwanis.

Het verplegend personeel kan aan de hand van de popjes aan de kinderen tonen wat er hen allemaal te wachten staat. Je kan onder meer een gipsje aanleggen, een zuurstofmasker over het hoofdje van de pop doen, tonen hoe een prikje wordt gegeven of tonen hoe een infuus wordt geplaatst. Het neemt de angst grotendeels weg, waardoor het plaatsen van pakweg een infuus vlotter gaat en de kinderen minder pijn hebben. De pop helpt te voorkomen dat kinderen getraumatiseerd zijn als ze het ziekenhuis verlaten. Het helpt hen bij het verwerkingsproces. En de pop is bovendien universeel, want ook kinderen van andere nationaliteiten snappen het. Kinderen mogen er zelfs op tekenen en krijgen het als aandenken mee naar huis. Ze houden zo toch ook een leuke herinnering aan het ziekenhuis over. De voorraad popjes in AZ Groeninge is zo verder aangevuld, na eerdere schenkingen in 2015 en 2016.

Twee popjes, op de mugwagen. Er is ook een begeleidend boekje, zodat de kinderen het nog beter snappen.
Kiwanis Twee popjes, op de mugwagen. Er is ook een begeleidend boekje, zodat de kinderen het nog beter snappen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.