Politiecontrolegroep telt na vier maanden al 4.100 leden: “Ik voel me de Robin Hood van de automobilist”

Tips over controles op je smartphone? Sluit je aan bij de politiecontrole groep van Joeri Pauwels.
Henk Deleu Tips over controles op je smartphone? Sluit je aan bij de politiecontrole groep van Joeri Pauwels.
De vier maanden geleden op de berichtenapp Telegram opgestarte politiecontrolegroep KOR/WVL wint razendsnel aan populariteit. De teller staat al op 4.100 leden. Mensen uit Kortrijk en omgeving waarschuwen voor flitsers, controles, files en ongevallen. “Ik voel me een beetje de ‘Robin Hood van de automobilist”, zegt beheerder Joeri Pauwels. “We zijn de sterkste stijger van politiecontrolegroepen in België. Onze community groeit elke dag.”

Joeri Pauwels (22) doet 25.000 kilometer per jaar. “Ik rij als dj van trouwfeest naar trouwfeest, vaak tijdens de nacht”, vertelt de Kortrijkzaan. “Ik heb ook mijn eigen marketingbureau, waardoor ik ook vaak overdag op de baan te vinden ben. Ik merk dus meer dan wie ook dat de automobilist steeds meer de melkkoe van de overheid wordt. Er kan tegenwoordig achter elke boom wel een flitscamera verstopt zitten. Rij je dan 10 kilometer te snel, ben je meteen 53 euro armer. Ik ben daarom als een soort tegenreactie gestart met een politiecontrolegroep. Een vriend die zich als eerste aansloot, Stanley Cheung uit Zwevegem, beheert mee. We begonnen in januari met een groep op WhatsApp, maar daar zit een beperking van 250 leden per groep op. We zaten in een mum van tijd met tien groepen van samen 2.500 mensen. Alle controles van groep naar groep blijven doorsturen, werd onhaalbaar. We gingen daarom op zoek naar een alternatief en vonden dat in de berichtenapp Telegram. We startten er begin mei met de politiecontrolegroep KOR/WVL, voor de provincie West-Vlaanderen. Ik vind het een zeer goed initiatief. Want met elke tip over flitsers, flitsvuilbakken, files, ongevallen en alcoholcontroles krijg je meteen een melding op je telefoon. En kan je er meteen op inspelen.”

De automobilist is steeds meer de melkkoe van de overheid. Er kan tegenwoordig achter elke boom wel een flitscamera verstopt zitten. Rij je dan 10 kilometer te snel, ben je meteen 53 euro armer. Ik ben daarom als een soort tegenreactie met de groep gestart.

Joeri Pauwels
Een alcoholcontrole? De politiecontrole groep brengt je meteen op de hoogte.
Kristof Pieters Een alcoholcontrole? De politiecontrole groep brengt je meteen op de hoogte.

Politie op de hoogte

Volgens Joeri Pauwels is de politie perfect op de hoogte van het initiatief. “Ze hebben er weet van”, vertelt de jonge ondernemer. “Zo belandde ik recent in Brugge door een fout in een omleiding twee keer in dezelfde alcoholcontrole. Toen ik hierover een bericht zette in onze politiecontrolegroep, werd ik in de alcoholcontrole herkend door een van de agenten. De omleiding werd meteen aangepast en de vriendelijke agent hielp me zelfs om op mijn eindbestemming te raken. Dat gaf een fijn gevoel. De mensen zijn erg tevreden over onze groep. De mond-tot-mondreclame doet het prima. Ook omdat het beheer goed is. Wie vraagt naar irrelevante zaken, wordt geblokkeerd. Tijdelijk eerst, op verzoek kan een blokkering weer ongedaan gemaakt worden.”

Een flitsvuilnisbak? Je komt het meteen te weten, via de politiecontrolegroep.
Ronny De Coster Een flitsvuilnisbak? Je komt het meteen te weten, via de politiecontrolegroep.

Verkeersbelasting gaat omhoog

Joeri Pauwels hoopt dat nog meer mensen zich aansluiten. “Want we betalen als automobilisten al meer dan genoeg. Zo zijn er nog andere zaken die me storen. De prijs van diesel is enorm gestegen, verzekeringen zijn duur en de verkeersbelasting gaat steeds omhoog. Om nog maar te zwijgen van de nieuwe lage-emissiezones, waar oudere wagens geviseerd worden. Maar wie betaalt (zoals in Antwerpen, red.), mag er toch mee binnen. Is dat dan beter voor het milieu?” Bij de politiecontrolegroep KOR/WVL aansluiten doe je door op smartphone de berichtenapp Telegram gratis te downloaden en te registreren. Je sluit daarna aan via t.me/controleswvl.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Robin Hood?? Ik mag hopen dat hij zich gaat excuseren bij de getroffen families die een familielid verliezen doordat een bezopen automobilist een alcoholcontrole omzeilt en iemand doodrijdt? Ik woon in een straat met een lagere school, kinderopvang en een groot revalidatiecentrum, maximum snelheid 30 km/u, maar men raast hier door met snelheden die er dik bovenliggen. Mijnheer "Robin" mag zich als medeschuldige voelen bij elk ongeval.

 • jan verstrealen

  Als jij je de Robinhood van de automobilist voelt, hoe voel je je dan tegenover slachtoffers van overdreven snelheid of alcoholmisbruik? Waarschuwen voor files en ongevallen oké, maar voor snelheidscontroles en andere zie ik het nut niet in. Wie zich verbrand moet maar op de blaren zitten.

 • Ben Detrez

  Robin hood voor de snelheidsmaniakken en dronken bestuurders maar niet voor hun slachtoffers. Die kerel moest zich doodschamen.

 • Pascal Fransen

  Op een punt heeft hij wel gelijk, het wordt steeds duurder. Wat ik raar vindt België 1 land met 5 regeringen 40 ministers en staatssecretarissen 577 parlementairen en waar de biv, wegentax enz.. duurder is in Vlaanderen dan in de rest van België, dit kan alleen in absurdistan. Dit is pure discriminatie.

 • Jose Van Hauwaert

  Sedert ik niet meer beroepsmatig onderweg moet heb ik mijn rijgedrag aangepast, hou mij aan alle verkeersreglementen en krijg sedertdien geen enkele bekeuring meer, zelfs geen waarschuwing. Ik rij de voorgeschreven snelheid, parkeer waar het mag, telf op handsfree, muziek niet te luid, en roken doe ik zowiezo niet, verzekering betaald en de auto steeds op tijd door de keuring, meer moet dit niet zijn en geen stress meer