Politie neemt uit China ingevoerde
‘fietsraket’ die 55 km/uur haalt in beslag

De 'fietsraket' werd door de politie in beslag genomen.
Pz Vlas De 'fietsraket' werd door de politie in beslag genomen.
De politie in Kortrijk merkte dinsdagmorgen omstreeks 7 uur een fietser op in de Meensesteenweg in Kortrijk die wel erg snel voorbijreed. “Het bleek om een soort speed pedelec te gaan, maar deze was ingevoerd uit China en bleek met niets in orde”, zegt woordvoerder Thomas Detavernier van de politiezone Vlas. 

Een politiepatrouille merkte de snelle fietser op toen hij plots voor een combi uitreed met meer dan 50 kilometer per uur. “Omdat de combi de fietser moeilijk kon bijhouden zonder sneller te rijden dan de toegelaten snelheid, beslisten de agenten om de fietser aan de kant te zetten voor een controle”, zegt woordvoerder Thomas Detavernier van de politiezone Vlas. 

Niet verzekerd

Al snel bleek de speed pedelec met niets in orde. De fiets werd aangekocht en ingevoerd vanuit China en voldoet niet aan de Europese regelgeving. “De fietser beschikte ook over geen enkel geldig document als verzekering, inschrijving of gelijkvormigheidsattest. De fiets kon op zich fungeren als een gewone e-bike waarbij je maximumsnelheden haalt van 25 kilometer per uur.” Maar deze fiets kan ook hogere snelheden halen tot 55 kilometer per uur zonder te trappen via een gashendel op het stuur.

 Volgens de fietser reed hij zeker niet te snel en is hij een geoefend fietser. Na een controle in het commissariaat bleek de fiets wel degelijk vlot 55 kilometer per uur te halen. Bovendien bleken de remmen niet te werken en was de fietsverlichting zelf in elkaar geknutseld. De politie nam de ‘fietsraket’ in beslag en stelde een proces-verbaal op wegens het in het verkeer brengen van een niet gehomologeerd voertuig. 
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dave Battaille

  Daar kunnen ze under mee bezig houden , triestig ze

 • guy vermeulen

  Hier rijden er al verschillende elektrische fietsen 85 km/h ! Wordt gechipt. Half uurtje werk ! Trap as er af ,deksel verwijderen , chip plaatsen en samen bouwen. Kijk op youtube.

 • Lucas Vissers

  Gaan er nog veel hun leven mee geven ! Dat dit allemaal kan en mag ! In Willebroek rijdt er ook zo eentje en dan nog wel op het fietspad !

 • Jean De Grande

  Dat klopt, Willy Slegers, maar wij zijn reglementair in orde en gaan ook geen last hebben van brandende batterijen e.d.

 • Ludwig Vanden Boer

  Toen men het woord 'voortbewegingstoestel' in een wettekst begon te gebruiken was het hek van de dam. Je ziet ze tegenwoordig overal, de steps en aanverwanten, ze zijn met niets in orde en mogen alles. Ze laten het toe aan zee voor het grote geldgewin en dan komt het naar het binnenland met alle gevolgen van dien. Er rijden daar elektrische moto's tegen 60 km/uur, zonder plaat, zonder helm en dat mag. Ook 60% van de gewone moto's rijdt onwettelijk rond. Laat ze jaarlijks naar de keuring gaan.