Exclusief voor abonnees

Pleegden voorbijgangers schuldig verzuim? “Ze zagen hem strompelen, keken en deden niets”

Het muurtje op de Grote Markt waar het slachtoffer naast lag
Alexander Haezebrouck Het muurtje op de Grote Markt waar het slachtoffer naast lag
Verdienen voorbijgangers die een stervende man voorbijliepen straf? Dat is de vraag die het parket moet beantwoorden. Speurders onderzoeken of voetgangers die de man op het marktplein zagen liggen, schuldig verzuim pleegden omdat ze niets deden om te helpen. Iemand in nood aan zijn lot overlaten is strafbaar, maar ook moeilijk te bewijzen. “Het hangt ervan af: was de noodsituatie overduidelijk?”

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nicole Van Camp

  Aan al de allesweters hier: 1 agent houdt 150 camera’s in het oog, er zijn geen 150 monitors, dus de beelden verspringen op regelmatige tijdstippen naar een andere plaats. Dus de kans dat je dit voorval live opmerkt is klein. En ik spreek uit ervaring. En dat men een heksenjacht voert op burgers is helemaal belachelijk. Als ik op de Groenplaats in Antwerpen wandel liggen ze ook op de banken, moet ik dan aan iedereen gaan schudden om te zien of ze niet dood zijn ???

 • Virginie De duytsche

  Heb zelf eens megemaakt toen het 38 graden was ik merkte direct toen ik opstapte op vole tram dat een man onwel was maar zag al andere mensen descuteren over wat doen de reactie was al snel a das dakloze laat die maar mss te veel gedronken ik ben er naar toe gestapt man reageerde niet zweet druppels liepen over zijn gezicht water liep uit zijn mond je kon zien da hij amper ademde heb toen 5x moeten vragen aan shofeur. Om te stopen en te helpen en ambulanse man is in ziekenhuis overleden

 • Hilde Van Grieken

  Ik vind niet dat ge er zo maar acht mensen kunt uitplukken en zeggen : “jullie zijn schuldig” en wat met de persoon die achter de camera’s zit, is die dan niet op de eerste plaats schuldig of moet hij alleen maar in het oog houden wie iets verkeerd doet om nog wat geld uit onze zakken te kloppen?

 • Peter Buyck

  Pleegde de contractant schuldig verzuim want zij waren aangesteld om de camera te bekijken... Schandalig dat men dit op de doorsnee burger verhaalt...

 • Paul Philippaerts

  Als ge 's nachts verplicht wordt om alle zatten en drugsverdwaasden recht te houden, dan is er geen houden meer aan. Overhal camera's hangen en er dan pas een dagen later naar kijken, is leuk om daders te pakken, maar niet voor directe hulp.