Petitie van muzikanten loont

IN 2019 EXTRA REPETITIELOKALEN EN OPBERGRUIMTES IN TRACK

Jarne Debue van guitarshop Deja-Vu is een van de initiatiefnemers van de petitie.
Foto Henk Deleu Jarne Debue van guitarshop Deja-Vu is een van de initiatiefnemers van de petitie.
Een petitie voor meer repetitieruimtes in Kortrijk heeft resultaat. Initiatiefnemers Jarne Debue en Elenor en Ralph Vandaele reageren tevreden. Muziekcentrum Track krijgt in de eerste helft van 2019 extra repetitielokalen en ook bergruimtes.

Kortrijk promoot zich graag als muziekstad met topbands zoals elektrorockband Goose en indierockgroep Balthazar. De realiteit is evenwel dat veel Kortrijkse bands met potentieel alle moeite van de wereld hebben om te repeteren omdat ze voortdurend met hun muziekinstrumenten aan het zeulen zijn.


Jarne Debue (28) van guitarshop Deja-Vu in de Budastraat en de bandleden Elenor en Ralph Vandaele (31) van de band No Regatta kunnen het niet meer aanzien en zijn met een petitie begonnen. Al twintig bands tekenden. Wat nu al een krachtig statement is, want de petitie werd pas twee weken geleden opgestart.


Track-coördinator Jolle Desloover legt uit wat er precies aan de hand is: "Jeugdcentrum Tranzit op Kortrijk Weide en Muziekcentrum Track op het Conservatoriumplein hebben samen vier lokalen waar bands kunnen repeteren. Toch is de bezettingsgraad maar een kleine vijftig procent. De reden? Er zijn geen opbergruimtes. Dat is geen nieuw probleem, dat is al jaren zo. Er was negen jaar geleden al eens een petitie om het aan te kaarten, toen vanuit Muziekcentrum Track. Het is goed dat er nu een nieuw signaal komt, van de muzieksector zelf", aldus Jolle Desloover.


"Niet iedereen heeft thuis ruimte om muziek te spelen", vullen Jarne Debue en Ralph Vandaele aan. "En het kost tijd en moeite om telkens versterkers en gitaar en drumstel te verhuizen. Het is niet enkel een probleem van jonge bands, maar van muzikanten van alle leeftijden."

Water- en geluidsdicht

Een oplossing is deze keer echt in de maak, benadrukt schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Open Vld-Team Burgemeester). "We hebben een restbudget van 480.000 euro ter beschikking, na de recente vernieuwing van Muziekcentrum Track", legt Vandendriessche uit. "We zetten dat budget deels in om de kelder onder Track water- en geluidsdicht te maken. Daarna laten we er een grote en twee kleine repetitieruimtes én twaalf opbergruimtes inrichten. Het project wordt nog dit jaar opgestart. De nieuwe repetitie- en bergruimtes zijn in de eerste helft van 2019 gebruiksklaar. Dat we de kelder ook geluidsdicht maken, is trouwens echt wel belangrijk. Om de opnames van Radio 2 boven de kelder niet te verstoren", aldus Arne Vandendriessche. De petitie loopt nog enkele weken en wordt daarna aan het stadsbestuur bezorgd. Met de vraag om de plannen ook echt uit te voeren. Info staat op de Facebookpagina van guitarshop Deja-Vu. Wie wil tekenen als band, mailt naar info@dejavuguitarshop.com.