Petitie tegen overlast studenten

BEWONERS WILLEN MAATREGELEN TEGEN VANDALISME EN NACHTLAWAAI

Uitbater Laurens Moyaert van 't Kanon wil niet voor alles de schuld krijgen.
Foto Henk Deleu Uitbater Laurens Moyaert van 't Kanon wil niet voor alles de schuld krijgen.
Bewoners van de studentenbuurt in de Doorniksewijk in Kortrijk starten een petitie. Ze zijn het nachtlawaai en het vandalisme grondig beu en vragen maatregelen. Uitbater Laurens Moyaert van studentencafé 't Kanon overweegt camerabewaking. De politie roept deze week de studentenclubs op het matje.

Omwonenden van de studentenbuurt hebben een petitie opgestart om maatregelen af te dwingen. "Sinds de start van het nieuwe academiejaar is er vaak overlast in de omgeving van café 't Kanon in de Doorniksesteenweg, Doorniksewijk, Walle en Sint-Rochuslaan", zegt de initiatiefneemster, die liever anoniem blijft uit angst voor represailles. "Ik heb niets tegen fuivende studenten, maar er zijn grenzen. Er zijn er die in brievenbussen plassen, hun grote behoefte doen op drempels, vuilniszakken opentrappen en krassen trekken in wagens. Er is ook nachtlawaai, veroorzaakt door vaak dronken jongeren. We stellen verder vast dat het vaak vol bierglazen staat aan 't Kanon. Mijn kast staat vol met Bavik-glazen, die ik zelf meenam op straat. Het enige wat we vragen is respect. Laat onze eigendommen met rust en wees stiller 's nachts."

Camerabewaking

De politie bevestigt de problematiek. "Piet Vande Kerckhove, speciaal belast met studentenaangelegenheden bij de politie, had reeds contact met de uitbater van 't Kanon, die beterschap belooft", zeggen schepen van Jeugd Bert Herrewyn (sp.a) en burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "Er volgt een overleg met studentenclubs van de hogeschool Vives en de universiteit Kulak om de overlast en de aanpak hierrond te bespreken."


Laurens Moyaert, de nieuwe uitbater van 't Kanon, wil niet voor alles de schuld krijgen.


"Studenten die in deze buurt op kot zitten, komen niet allemaal uit mijn café 's nachts. Dat betekent niet dat de kritiek van de bewoners me niet raakt. Wel integendeel, want ik wil dat 't Kanon een deftige studentencafé is. Omdat ik niet alles in het oog kan houden, veel studenten staan op de stoep als 't Kanon vol zit, overweeg ik werk te maken van camerabewaking. Ik serveer tijdens drukke avonden voortaan ook bier in bekers om te vermijden dat studenten glazen meenemen naar buiten. Ik benadruk dat de meeste van mijn klanten brave studenten zijn. Ik ben dan ook verbaasd wat de klachten rond vandalisme betreft. Bewoners mogen me altijd bellen als er problemen zijn in de buurt, mijn gsm-nummer is beschikbaar. Ik ben er trouwens van overtuigd dat ook de studentenclubs zeker hun verantwoordelijkheid zullen nemen. Tijdens drukke avonden kunnen ook zij een oogje in het zeil houden hier in de buurt. Daar heb ik vertrouwen in", besluit Laurens Moyaert.