Pakkend eerbetoon aan overleden geliefden

Adelien Vannecke voerde een choreografie uit, terwijl dichteres Siel Verhanneman het woord neemt in Kortrijk.
Foto Deleu Adelien Vannecke voerde een choreografie uit, terwijl dichteres Siel Verhanneman het woord neemt in Kortrijk.
Op zes begraafplaatsen in onze regio werd onder de noemer van 'Reveil' gisteravond muziek, poëzie en verhalen gebracht om overleden familie of vrienden te herdenken: in Waarmaarde, Menen, Wevelgem, Deerlijk en op twee locaties in Kortrijk.

Het initiatief ontstond in Deerlijk, maar vindt intussen plaats in 70 gemeentes in Vlaanderen. "Reveil blijft elk jaar spontaan groeien. We merken dat veel mensen de behoefte hebben om op 1 november even stil te staan bij vrienden of geliefden die er niet meer zijn, maar een traditioneel kerkhofbezoek te kil vinden. Je kunt overledenen ook op een serene manier herdenken met mooie muziek, dans, verhalen en poëzie", zegt initiatiefnemer Pieter Deknudt. In Waarmaarde bracht de jeugdharmonie een pakkend eerbetoon aan Justine Vandemeulebroucke, het twaalfjarige meisje dat vijf jaar geleden omkwam in een verkeersongeval, herdacht. Op de begraafplaats van Sint-Jan in Kortrijk stond schrijver-muzikant Jonas Bruyneel even stil bij het overlijden van zijn zus, die 20 jaar geleden stierf toen ze anderhalf jaar oud was. (JME)