Opmerkelijk: slechts 3 van 41 trajectcontroles
in West-Vlaanderen werken

Bart Tommelein, Sandrine De Crom en Vincent Van Quickenborne op de N50 in Bellegem, bij de camera van de trajectcontrole.
Hans Verbeke Bart Tommelein, Sandrine De Crom en Vincent Van Quickenborne op de N50 in Bellegem, bij de camera van de trajectcontrole.
De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is zwaar ontgoocheld. Uit cijfers blijkt namelijk dat bijna geen enkele van de 41 trajectcontroles in West-Vlaanderen werkt. “Diverse technische problemen liggen aan de oorzaak en slepen nu al vele maanden aan”, zegt Van Quickenborne. “In tijden waar iedereen de mond vol heeft van verkeersveiligheid, is dat ongehoord.”

De Kortrijkse burgemeester, zijn collega Bart Tommelein uit Oostende en kersvers federaal parlementslid Sandrine De Crom uit Brugge (opvolgster van Sabine Battheu die nu gedeputeerde is) bliezen donderdag verzamelen aan een camera voor trajectcontrole langs de N50 in Bellegem. “In oktober vorig jaar werd deze camera geplaatst, maar bijna zeven maanden later werkt het systeem nog altijd niet”, zegt Van Quickenborne. “Er zijn problemen met onder andere de ijking maar ook met de verbinding van de camera’s met het platform van de federale politie. Nochtans is deze trajectcontrole, waarbij de tijd gemeten wordt die een voertuig nodig heeft om van punt A naar punt B te rijden, meer dan nodig. Op deze weg gebeurden sinds 2013 liefst 40 ongevallen, waarvan 17 met gewonden en zelfs één waarbij verschillende mensen het leven lieten.”

Geen alleenstaand geval

Uit cijfers die Open Vld opvroeg, blijkt dat er niet alleen in Bellegem een probleem is met de trajectcontrole. “In West-Vlaanderen zijn er 41 trajectcontroles maar in februari van dit jaar werkten er amper drie. Dat is eigenlijk ongehoord. Verkeersveiligheid staat hoog op ieders agenda, laat ons dan ook zorgen dat technische problemen geen stokken in de wielen kunnen steken.” Open Vld pleit ook voor de aansluiting van de camera’s met nummerplaatherkenning op het nationaal platform. “Het cameraschild in West-Vlaanderen, met bijna 300 camera’s, heeft de veiligheid in de provincie sterk doen stijgen. Het aantal home- en carjackings is de laatste jaren gehalveerd. Maar we stellen vast dat er nog te veel verschillende systemen worden gebruikt om de informatie uit te wisselen. Dat moet beter kunnen.”

Mobiel cameraschild

Het cameraschild - er komt er trouwens ook één rond de haven van Zeebrugge, om onder meer het aantal schadegevallen aan trucks en omheiningen terug te dringen - levert nochtans al mooie resultaten. “Onlangs werd dure kledij gestolen in een bekende sportwinkel in Kortrijk”, zegt Van Quickenborne. “Op basis van camerabeelden en nummerplaatherkenning hebben we de Franse politie kunnen overtuigen om in hun land een huiszoeking te doen bij de verdachten. De gestolen kledij werd aangetroffen, de verdachten zijn uitgeleverd aan ons land. Dat zou vroeger een pak moeilijker zijn verlopen.” De Kortrijkse burgemeester wil trouwens naar het voorbeeld van onder andere Oostende en Roeselare, ook uitpakken met een mobiel cameraschild. “Alle nieuwe combi’s die we aankopen, zullen uitgerust worden met ANPR-camera’s. Zo verhogen we de pakkans voor geseinde voertuigen.”
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Philippe Martens

  En dit allemaal om zogezegd 300 verkeersdoden per jaar uit te sparen, op een bevolking van 6 miljoen. Als het werkelijk om de volksgezondheid zou gaan zou men dieselwagens verbieden, fast food ketens duur maken, cola verbieden. Duizenden mensen zouden gered zijn. Maar we weten allemaal dat het daar niet om draait. De dictatuur van het redden van de enkeling.

 • mario couvreur

  Ik hoop dat het systeem helemaal faalt want ze willen ons helemaal uitzuigen, ons laten opdraaien voor de tekorten in de staatskas. Pas op, misschien is dit een list en werken ze wel, dus opgelet burgers

 • linda D'Haese

  Meuleman Louis Opnieuw een voorbeeld van geld verspilling en dit in tijden dat er miljarden moeten worden bespaart met dank aan onze heren politici ,Wie word daar beter van een vraag voor minister Ben Weyts ??????

 • Nicolas Van Hoecke

  Ze moeten niet werken om effect te hebben, meeste gaan hun snelheid aanpassen gewoon door ze te zien. Toont aan dat ze ze meer plaatsen voor geld te kunnen innen dan voor veiligheid.

 • Walter De Vuyst

  Als iedereen de wegcode naleeft en meer hoffelijkheid toont in het verkeer zijn camera's overbodig .