Ook kinderen van gescheiden ouders krijgen korting

STAD WERKT DISCRIMINATIE WEG MET OPENING VERBLIJFSREGISTER

Raadslid Wouter Allijns en schepen Arne Vandendriessche aan het onthaal in het stadhuis, waar het verblijfsregister opent.
Foto Deleu Raadslid Wouter Allijns en schepen Arne Vandendriessche aan het onthaal in het stadhuis, waar het verblijfsregister opent.
Goed nieuws voor gescheiden ouders bij wie hun kinderen niet gedomicilieerd zijn. Ze genieten straks toch van de voordelen van een domicilie, zoals goedkoper zwemmen, nu de stad Kortrijk een lokaal verblijfsregister opent. "We werken zo een discriminatie weg", vinden Wouter Allijns en Arne Vandendriessche.

Bij een scheiding is een kind gedomicilieerd bij één ouder en dat leidt soms tot problemen. Bij co-ouderschap kunnen kinderen op geregelde tijdstippen in Kortrijk bij een ouder verblijven, maar gedomicilieerd zijn bij de andere ouder in een andere gemeente. Waardoor een ouder dus veel voordelen misloopt. Zo zwemt een kind dat in Kortrijk gedomicilieerd is nu goedkoper dan een kind dat tijdelijk in Kortrijk verblijft. Zeker vierduizend kinderen in Kortrijk hebben gescheiden ouders. "Het klassieke gezin is geen vast gegeven meer in onze maatschappij", beseffen gemeenteraadslid Wouter Allijns (36) en schepen van Mensen Arne Vandendriessche (34). "Het is aan het stadsbestuur om zich aan te passen en die discriminatie weg te werken, want zeker een op vijf kinderen heeft gescheiden ouders in Kortrijk. We moeten alle voordelen voor in Kortrijk gedomicilieerde kinderen ook toekennen aan gescheiden ouders wiens kind tijdelijk bij hen in Kortrijk verblijven", zeggen de Open Vld'ers.

Voordelen

Vanaf maandag 18 december kunnen ouders hun kinderen inschrijven in een lokaal verblijfsregister, zodat ook zij genieten van de voordelen van domicilie. Het is dus voorbij met discussies aan de kassa van het zwembad of voor het betalen van een sportkamp. "Inschrijven in het verblijfsregister kan zowel digitaal via het thuisloket als aan de onthaalbalie in het stadhuis in Kortrijk", leggen Vandendriessche en Allijns uit. "Je moet als ouder wel een bewijs van co-ouderschap kunnen voorleggen. Dat kan een gerechtelijk akkoord zijn of een echtscheiding bij overeenkomst. We zijn nu aan het oplijsten over welke voordelen het gaat. Ouders die hun kinderen inschrijven in het register zullen een brochure met alle info krijgen. Het is voor ons geen ideologische kwestie, maar een kwestie van gezond verstand. En het is beter voor iedereen. Zo hebben eenoudergezinnen het vaak financieel moeilijk."

Uitnodigingen

Het systeem geldt ook voor gescheiden ouders die allebei in Kortrijk wonen. Zo kan een kind bijvoorbeeld in Bellegem gedomicilieerd zijn, maar vaak bij de andere ouder in Heule verblijven. Dat kan nu tot problemen leiden bij het inschrijven in een school, want alleen de ouder bij wie het kind gedomicilieerd is, krijgt hierover een infobrief. Dankzij het verblijfsregister zullen beide ouders een infobrief ontvangen. Een ander voorbeeld zijn de verjaardagskaarten voor alle 6-jarigen die de bibliotheek ieder jaar uitstuurt. Daarbij worden kinderen uitgenodigd om in de bib een geschenkje op te halen. Voortaan zullen beide ouders zo'n kaart krijgen.