Onze-Lieve-Vrouwestraat zet op gezellige terrasjes in: “Meer mensen naar hier lokken”

De Onze-Lieve-Vrouwestraat krijgt leuke terrasjes. Op de foto bovenaan Birgit Verbeke van kattencafé Kuro Neko en Virginie Desmet en Guido Degroote van Pomodoro. Onderaan zien we Sarah Goeminne van B’thoven en Britt Degroote van Pomodoro.
Henk Deleu De Onze-Lieve-Vrouwestraat krijgt leuke terrasjes. Op de foto bovenaan Birgit Verbeke van kattencafé Kuro Neko en Virginie Desmet en Guido Degroote van Pomodoro. Onderaan zien we Sarah Goeminne van B’thoven en Britt Degroote van Pomodoro.
Handelaars in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in historisch Kortrijk slaan de handen in elkaar. Door voor het eerst uit te pakken met gezellige terrasjes. “We gaan een echt vakantiegevoel opwekken. Om meer mensen haar hier te lokken”, zeggen Sarah Goeminne van B’thoven en Britt Degroote van Pomodoro. “Hoe meer terrassen, hoe beter”, zegt bevoegd schepen Arne Vandendriessche.

De speakeasy of fluisterbar van Jean-Marc Dekeerle zette als eerste de toon met een terrasje aan de straatkant. Daar kwam recent kattencafé Kuro Neko bij, met een door bloemen afgebakend terrasje. Nu springen het in Italiaanse gerechten gespecialiseerde restaurant-traiteur-winkel Pomodoro en fondue- en grillhouse B’thoven ook mee op de kar. Door een stijlvol terras voor veertig personen te laten plaatsen. De werken voor hun terras starten na de Paasfoor. De opening is midden mei. “We gaan hier niet zomaar wat plankjes leggen hé. Het wordt een stijlvol terras, met zonne- en windschermen en ook verlicht en verwarmd”, zegt Sarah Goeminne van B’thoven. “Trendy, met zwarte en witte kleuren en verder het nodige groen. Het is de bedoeling om het terras ook in de winter te laten staan en er dan een gezellige winterbar van te maken.”

“Er openen straks heel wat tijdelijke zomerbars in Kortrijk. We moeten zelf ook vooruit, door creatief uit de hoek te komen”

Sarah van B’thoven en Britt van Pomodoro

Creatief zijn

De handelaars in de Onze-Lieve-Vrouwestraat geven een duidelijk signaal met de terrassen. “Er openen straks heel wat tijdelijke zomerbars in Kortrijk. We moeten zelf ook vooruit, door creatief uit de hoek te komen”, zeggen Sarah Goeminne van B’thoven en Britt Degroote van Pomodoro. “Mensen willen nieuwe en hippe zaken ontdekken. Maar eigenlijk zijn ze vooral honkvast en gaan ze het liefst naar zaken die ze al gewoon zijn. Als dat ook nog eens in een aangepaste sfeer kan, zijn ze helemaal overtuigd. We hopen met de terrasjes dan ook meer volk naar de Onze-Lieve-Vrouwestraat te lokken. Het is een authentieke straat, waar je bijvoorbeeld rustiger zit dan op de Grote Markt. Onze straat heeft trouwens nog heel wat troeven zoals enkele mooie antiekzaken en de in decoratie gespecialiseerde WAUWshop. Je hebt hier verder d’Oude Burcht. Dat restaurant heeft geen terras aan de straatkant, maar wel een gezellig binnenterras. We willen hier allemaal beter van worden.”

De terrassen zijn vergund omdat ze een meerwaarde zijn”

Arne Vandendriessche

Fietsstraat

De nieuwe terrassen zijn vergund. “Omdat ze een meerwaarde voor die zaken en de directe omgeving zijn en geen overlast met zich meebrengen”, zegt schepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). “Het geeft onze stad extra schwung, ambiance en beleving.” De komst van extra terrassen kadert verder in de inrichting van een fietszone met 74 fietsstraten in de binnenstad. Ook de Onze-Lieve-Vrouwestraat wordt vanaf de tweede week van juli een fietsstraat. Waar autoverkeer niet verboden is, maar fietsers altijd voorrang hebben. “Ik juich de komst van die terrasjes toe, het zal daar meer dynamiek brengen”, zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a).

Keuken langer open

Er is eigenlijk al lang een terrasje op de stoep bij Pomodoro. Maar dat is wel te klein, niet zo gezellig en er kan daar behoorlijk wat wind staan. Dat wordt straks hélemaal anders, met het nieuwe grote terras. De handelaars zien het zitten. “Onze keuken is nu van 12 tot 14.30 uur open”, zegt Britt Degroote van Pomodoro. “Als het nieuwe terras er is, verruimen we die uren door onze keuken van 11 tot 18 uur open te houden. Dan hoeven we geen klanten meer af te wijzen, want de vraag is groot. We gaan met een frisse kaart uitpakken”, aldus Britt. ’s Avonds, vanaf 19 uur, wordt het nieuwe terras telkens door B’thoven gebruikt. “We lanceren een nieuwe zomerkaart, want we zijn meer dan fondue alleen”, zegt Sarah. “We zijn ook van plan om thema-avonden te organiseren, samen met Pomodoro. Door bijvoorbeeld een barbecue te houden. Het wordt hier leuk, vanaf midden mei.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.