Online petitie tegen fietszone in Kortrijk telt al 650 handtekeningen

De politie schrijft sinds de tweede week van september pv’s uit in de fietszone.
stad Kortrijk De politie schrijft sinds de tweede week van september pv’s uit in de fietszone.
Voor- en tegenstanders van de fietszone in Kortrijk liggen al weken in de clinch met elkaar, vooral op sociale media. Er loopt nu een online petitie, opgestart door een zekere Anthony D. Niet enkel tegen de fietszone, maar ook tegen de hogere parkeertarieven. Er tekenden al bijna 650 mensen. “We gaan door. De fietszone blijft sowieso”, reageert schepen Axel Weydts (sp.a).

Motorvoertuigen, zelfs scooters die amper 25 kilometer per uur halen, mogen geen fietsers inhalen in de fietszone met 74 fietsstraten in hartje Kortrijk. Hoe tergend traag fietsers soms rijden. Wie de regels niet respecteert — de politie schrijft sinds de tweede week van september pv’s uit — krijgt een boete van 58 euro. Dat pikken sommige automobilisten niet, vandaar de online petitie. Waar ook de hogere parkeertarieven, sinds augustus van kracht in Kortrijk, aan de kaak worden gesteld. “Het is nefast voor onze ondernemers in de stad en het schrikt toeristen af”, is onder meer te lezen. “We eisen dat het stadsbestuur haar verstand begint te gebruiken en beslissingen terugdraait of herziet. Om zo hopelijk een leegloop uit Kortrijk te vermijden”, aldus een deel van de boodschap. 

Begrip voor weerstand

“Ik heb begrip voor weerstand bij grote veranderingen”, zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a). “Maar we gaan door. De fietszone blijft. Andere steden nemen een voorbeeld aan Kortrijk. In Mechelen is de komst van een fietszone al beslist, in Aarschot al uitgevoerd en Gent heeft interesse. Fietszones in centra worden de nieuwe norm. De kritiek op bepaalde onderdelen van het parkeerbeleid nemen we ter harte. We bekijken wat er eventueel kan bijgestuurd worden. Later deze week meer daarover”, aldus Weydts. De petitie bekijken? Klik hier.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Bertram

  Ze zouden beter eens controleren aan het kruispunt Gentsesteenweg, Deerlijksestraat waar bijna alle fietsers door het rode licht rijden en verder rijden op het fietspad zodat je telkens moet weg springen op het voetpad of achteruit moet rijden met de auto als je de parking van de Opel garage verlaat, ze hebben het lef om van hun neus te maken en er tegen te rijden. De politie zal daar gouden zakens doen als ze controleren, die fietsers mogen blijkbaar alles.

 • Jozef Delanghe

  Het wordt in Kortrijk moeilijk om parkeerplaats te vinden voor vrienden en familie. Immers na twee uur moeten ze hoe dan ook vertrekken of men krijgt een boete. Resultaat. Ze komen niet meer naar Kortrijk maar spreken af in het Ring. Zo helpen we Kortrijk om fietsstad te worden. Geen bezoekers meer en enkel misnoegden. Geen goede zaak voor de winkels. Ik steun dan ook de reacties. Wie is de grote winnaar bij al deze veranderingen .Dit is zeker niet de gewone burger …..

 • Jens Vranckx

  Kortrijk, de grap van West Vlaanderen, ze willen zich op de kaart zetten, maar hebben geen troeven. Na 18u moet je er niet meer komen en al die werven doen er ook niet veel goed aan.

 • Bruno Vancraeynest

  Met zijn allen op boodschap naar de ringshopping, Auchan ,ile de flandre. Gratis parking veel keuze en normale snelheid let de auto. Beste oplossing.