Nu al stormloop voor bekerfinale

BUSMAATSCHAPPIJEN WORDEN OVERSTELPT MET AANVRAGEN VOOR VOLKSVERHUIS NAAR HEIZEL

Zaakvoerders Christ Delmotte en Joke Verlinde van Bussen De Reisvogel.
Foto Deleu Zaakvoerders Christ Delmotte en Joke Verlinde van Bussen De Reisvogel.
Het loopt storm voor de bekerfinale van SV Zulte Waregem. De telefoons staan roodgloeiend bij de busmaatschappijen. "Het gaat snel. Onze bussen zijn allemaal al besteld", zegt Christ Delmotte van De Reisvogel. Het wordt een volksverhuis op zaterdag 18 maart naar de Heizel. 16.000 fans en 180 bussen zijn haalbaar.

Het is niet de eerste bekerfinale. In 2014 liep het fout, met een 0-1 verlies tegen KSK Lokeren. In 2006 werd er gezegevierd in het Koning Boudewijnstadion, na een 2-1 winst tegen Excelsior Moeskroen. Het legioen van Zulte Waregem hoopt elf jaar later in een nieuwe feestroes ondergedompeld te worden. De twee vorige finales lokten zo'n 16.000 fans naar Brussel, telkens goed voor zo'n 180 bussen.


"We moeten erin slagen om dat aantal te overtreffen, want de club doet het prima momenteel", zegt Christophe Devolder (39), voorzitter van supportersclub 't Maantje, met als thuishaven café De Halve Maan in de Plasstraat. Maar dan moeten er wel genoeg bussen zijn. "We worden overstelpt door aanvragen", vertelt Christ Delmotte van autocarbedrijf De Reisvogel in de Duthoystraat in Waregem. "Al onze zeventien bussen, de grootste heeft 60 zitplaatsen, zijn besteld. Of we met een speciale prijs werken? Nee, we gaan nu niet plots 200 euro meer vragen. Het is al moeilijk genoeg voor de fans."

Uitverkocht

Fanclubs, groepjes vrienden en bedrijven zoeken tot in Kortrijk. "De West-Vlaamse vloot aan bussen zal uitverkocht zijn", verzekert Xavier Vansteelandt van busmaatschappij Demuynck & Vansteelandt uit Bellegem. "Met in het noorden van de provincie vooral bussen voor KV Oostende en in het zuiden voor SV Zulte Waregem. Of dat steekt voor een bedrijf uit Kortrijk? Nee, we helpen met plezier de fans van Zulte Waregem uit de nood. We zouden voor Moeskroen bijvoorbeeld hetzelfde doen."


De supporters van Essevee maken zich op voor een hoogdag, maar zweven doen ze niet. "We hebben zo'n 180 leden, waarvan er woensdag alleen al 70 meegingen naar het verre Eupen, voor de terugwedstrijd in de halve finale", zegt Christophe Devolder van 't Maantje. "Wat moet dat straks dan niet geven, op de Heizel? Of KV Oostende een hapklaar brokje is? Niet gek doen, hé. Het wordt echt moeilijk. Maar het is haalbaar. Wie de beste supporters heeft? Het zijn allebei volksclubs, die momenteel goede resultaten boeken en ook goede supporters hebben. En als er geen bussen genoeg zijn, gaan we wel met de tractor naar Brussel (lacht)."

Volksfeest?

Wat de ticketverkoop en andere info betreft, moeten de fans geduld hebben. Zulte Waregem communiceert in de loop van volgende week, na overleg met alle betrokken partijen, zoals het stadsbestuur. Zo is het nog niet duidelijk in welke mate er na de finale, bij winst, een volksfeest kan losbarsten. De match is immers pas om 20.30 uur. "De fans zullen pas tussen middernacht en 2 uur 's nachts terug in Waregem zijn", zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). "We bekijken de mogelijke opties, maar ik doe er nog geen uitspraken over."