Nu al 700 bezoekers en 40 handelaars op 'Eule Mart'

De Kortrijkzanen snuisteren langs de kraampjes.
Foto Deleu De Kortrijkzanen snuisteren langs de kraampjes.
Groot-Kortrijk is een originele markt rijker, waar lokale handelaars vooral voeding verkopen en dit elke eerste zaterdag van de maand. 'Eule Mart' slaat aan, met nu al 38 standhouders en ruim 700 bezoekers. "Koop eens lokaal in plaats van altijd naar een supermarkt te gaan", benadrukken de initiatiefnemers.

Een fabriekshal van ex-staalbedrijf De Meestere in de Streuvelslaan vormt het decor voor 'Eule Mart'. De nadruk ligt op voeding, zoals hertenvlees van fokkerij De Bouvrie uit Avelgem, scharreleieren van Rollie's uit Rollegem, roomijs van Lucardi uit Kuurne, bijenproducten van Hof 't Klokhuis uit Sint-Denijs, kazen van zuivelhoeve Ter Vluggebusch uit Lendelede en nog veel meer. "Wie komt, ontdekt lokale producenten, op een unieke locatie, waar je ook rustig iets kan eten of drinken", zeggen initiatiefnemers en Heulenaars Thomas Arickx (34) van vzw Par'azaar en Olivier Marescaux (39) van stadsboerderij Kortrijk. "Voor kinderen is er animatie. We hopen het aanbod snel uit te breiden. We zoeken nog een hoeveslager en een visverkoper. We willen tonen dat Kortrijk veel lokale tophandelaars heeft."

Traditie

De bedoeling is om van 'Eule Mart' een traditie te maken, elke eerste zaterdag van de maand van 9 tot 14 uur. De openingsuren kunnen, bij succes, uitgebreid worden. Het standgeld is slechts 2,5 euro per vierkante meter. De organisatoren vragen ook geen percentage op de verkoop. "Het is de meest familiaire markt die we kennen", zeggen Alain (55) en zoon Frederik D'Haene (30) uit Moorsele, medezaakvoerders van champignonkwekerij D'Haene-Vanlede uit Wevelgem. In de hal van 'Eule Mart' zit ook Muster: een creatief startersdorp voor ondernemers. De stad bekijkt hoe de fabriekshal van 9.200 vierkante meter, vlak bij de Heulebeek en de Heuleplaats, verder ontwikkeld kan worden. (LPS)