Nic (45) verliest onderbeen na levensgevaarlijke infectie: “Blij dat ik er nog ben”

Nic Cattebeke, in AZ Groeninge op Hoog Kortrijk.
Peter Lanssens Nic Cattebeke, in AZ Groeninge op Hoog Kortrijk.
Er leek eerst niks aan de hand, toen Nic een sneetje kreeg aan de hiel van zijn rechterbeen. Tot een levensbedreigende bacterie via die kleine wonde binnendrong en zelfs het bot in zijn been zwaar aantastte. “Ik ben er mijn rechtervoet en -onderbeen door kwijtgespeeld, maar ik ben blij dat ik nog leef”, vertelt Nic Cattebeke (45), die steunbetuigingen krijgt van de vele verenigingen waarvoor hij zich inzet. 

Nic Cattebeke (45) liep het wondje in november 2019 op. Kort nadat het helemaal genezen was, hij was in die periode ook grieperig geweest, begon zijn onderbeen onrustwekkend te zwellen. Toen zijn been uiteindelijk zwart begon uit te slaan en Nic er amper nog kon op staan, trok hij op 27 december naar zijn huisarts. Die verwees hem meteen door naar de spoeddienst van het ziekenhuis AZ Groeninge op Hoog Kortrijk. En paar uur later waren zijn rechtervoet en -onderbeen geamputeerd, tot net onder de knie. “Ik zag het meteen aan het gezicht van de dokters. Er was geen enkele andere oplossing mogelijk om de bacterie, die al overal in mijn onderbeen zat, een halt toe te roepen”, vertelt Nic. “Meteen onder het mes of sterven, zo eenvoudig was het. Ik ben al blij dat ze mijn rechterknie hebben kunnen redden. Want dat is straks veel handiger voor een prothese.”

Optimist

De Heulenaar is een optimist in hart en nieren. Dat zal niet veranderen, na wat hem overkomen is. “Ik ga proberen om er het beste van te maken”, zegt Nic. “Ik ben vooral blij dat ik er nog ben. Het is jammer wat er gebeurd is, maar ik heb moed. Die ‘courage’ zit al heel mijn leven in mij. Ik verwacht nog een maand te moeten herstellen op de ziekenhuiscampus in de Kennedylaan. Daarna volgen drie maanden revalidatie in de campus Onze-Lieve-Vrouw in de Reepkaai, waar ze me een beenprothese gaan aanmeten ook.”

Nic Cattebeke, in AZ Groeninge op Hoog Kortrijk.
Peter Lanssens Nic Cattebeke, in AZ Groeninge op Hoog Kortrijk.

Boerderij

“Ik verwacht tegen het zomerverlof terug thuis te zijn. Ik neem mijn intrek in het huis van mijn vader, in de Wittestraat in Heule. Je hebt er een slaapkamer beneden, er zijn geen trapjes, het is met andere woorden perfect voor een rolstoelgebruiker. Mijn boerderij even verderop? De runderen zijn al weg, terwijl mijn zus nu de verhuur van de landbouwgrond voor akkerbouw regelt. De woning op de hoeve zelf komt voorlopig wel leeg te staan.”

De Vonke en het Molenheem

Veel mensen schrokken, toen ze vernamen wat Nic Cattebeke overkomen was. Hij krijgt veel steunbetuigingen uit Heule en uit Lendelede, waar hij zijn jeugd sleet. Nic Cattebeke is voorzitter van OC De Vonke in Heule, is actief in het Molenheem in Heule-Watermolen en ondersteunt met plezier enkele verenigingen. Zo helpt hij met de organisatoren van de Tinekesfeesten. De scouts fuiven ieder jaar bij hem thuis. En hij rijdt elk jaar met een tractor naar de carnavalstoet in Gullegem, om er een praalwagen te trekken. “Ik kom terug”, benadrukt hij. “Zo ben ik al herverkozen in het bestuur van De Vonke en het Molenheem. En ik blijf helpen, binnen de grenzen van waar ik fysiek nog toe in staat zal zijn. Ik blijf zeker ook actief bij CD&V in Kortrijk.”