Na twee dagen 21 overtreders beboet in fietszone in Kortrijk: “Valt heel goed mee”

De politie controleert de komende weken dagelijks in de fietszone.
stad Kortrijk De politie controleert de komende weken dagelijks in de fietszone.
De politie gaf maandag en dinsdag 21 bestuurders 58 euro boete omdat ze in het stadscentrum een fiets inhaalden in de fietszone met 74 fietsstraten. “Dat valt heel goed mee”, zegt politiewoordvoerder Thomas Detavernier. Er rijden per dag duizenden fietsers en automobilisten door het stadscentrum. 

Er waren maandag en dinsdag vier politiecontroles in de voor- en namiddag in de fietszone. “Veel mensen tonen begrip”, zegt Thomas Detavernier. “Ze zijn op de hoogte van de regels, maar dachten er gewoon even niet aan. Er zijn er maar een paar die helemaal uit de lucht vallen.” De politie controleert de komende weken trouwens dagelijks in de fietszone, zoals in de Rijselse- en Doorniksestraat en op het kruispunt aan het historisch stadhuis, waar ook straten zoals de Leie- en Onze-Lieve-Vrouwestraat samenkomen. “We proberen in elke fietsstraat te controleren”, zegt Detavernier. “Een gouden tip voor de fietsers: eis jullie plaats op (de hele breedte van de weg in een eenrichtingsstraat en de hele breedte van het rechterrijvak in een tweerichtingsstraat, red.).”

Normaalste zaak van de wereld

Ook schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a) is tevreden: “De pakkans is er. Al heb ik het liefst dat er nul boetes uitgeschreven worden. Volg dus gewoon de regels, zo eenvoudig is het. En vooral: blijf altijd kalm. Iedereen zal de fietszone binnen een paar maanden gewoon zijn. En binnen een paar jaar zullen fietszones in tal van steden de normaalste zaak van de wereld zijn. Op woensdag 11 september komt Fietsberaad Vlaanderen, een kenniscentrum voor fietsbeleid, trouwens een kijkje nemen in onze fietszone”, aldus Axel Weydts.

Kortrijk heeft de eerste en grootste fietszone in ons land. Hier een beeld op de as Plein-Groeningestraat.
Henk Deleu Kortrijk heeft de eerste en grootste fietszone in ons land. Hier een beeld op de as Plein-Groeningestraat.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arnold Layne

  Het gaat echt van kwaad naar erger hier in Kortrijk, dit bestuur met de feest burgemeester en zijn marionet van mobiliteit hebben echt geen greintje schaamte meer, geld uit de automobilist zijn zakken halen is verheven tot nieuwe kunst in krotrijk.

 • freddie alro

  Mag dan de wegentaks ook afgeschaft worden of moeten alleen automobilisten betalen voor het asfalt?

 • Lea Hils

  Ja, daar zullen ze wel controle doen maar in de straten waar ze aan 100 per uur door vlammen en dat ze dat heel goed weten daar ziet ge ze niet..

 • Jens Vranckx

  Dit is toch gewoon belachelijk. Straks moet je met de wagen nergens nog heen. Leer de mensen eerst fietsen, hoeveel er niet rondrijden met gsm in de hand of koptelefoon aan of door het rood rijden ect. Er mag gerust een rijbewijs en kentekenplaat op fietsen geplaatst worden zodat deze ook strafbaar worden. Het probleem is dat ze wijsmaken dat ze een 'zwakke weggebruiker' zijn. Dit doet me denken aan die oude wetten: dat een wagen niet sneller dan een paard mocht. Net hetzelfde. Zeer conservatief