Na politiehond die vrouw bijt: charter legt regels vast rond overlastcontroles in jeugdhuizen

Het charter werd donderdagavond ondertekend, in jeugdcentrum Tranzit.
Henk Deleu Het charter werd donderdagavond ondertekend, in jeugdcentrum Tranzit.
Groot-Kortrijk heeft acht erkende jeugdhuiswerkingen: De Plekke in Bissegem, De Skjève Recht’n en Den Ast in Heule, Reflex, ’t Peeceetje, The Pit’s en De Stroate in Kortrijk en ’t Arsenaal in Marke. Er is nu een charter tussen de acht jeugdhuizen, de stad Kortrijk en de politiezone Vlas opgemaakt waarin duidelijke afspraken staan rond preventieve overlastcontroles.

In het charter staat welke stappen en procedure jeugdhuizen moeten volgen tijdens preventieve overlastcontroles. Zo’n controles op vlak van drugs, geluid en geweld gebeurden de voorbije jaren al regelmatig, maar verliepen helaas niet altijd vlot. Zo beet een politiehond per ongeluk een jonge vrouw tijdens een controle in jeugdhuis Reflex in de Doorniksewijk in maart 2017, om maar een voorbeeld te geven. Als een jeugdhuis een overlastcontrole krijgt, volgt daarna voortaan ook nog het bezoek van een jeugdwerker om de betrokkenen te bevragen over de controle en te begeleiden in eventuele vervolgstappen. 

“Het charter is voor zowel de jeugdhuizen als de politie imagoversterkend. Het bundelt de verwachtingen en constructieve ingesteldheid van alle partijen”, zegt schepen van Jongeren Bert Herrewyn (sp.a). “We blijven onze acht jeugdhuizen ondertussen sterk ondersteunen. Zo verleenden we 87.133 euro aan subsidies in 2018, om hun werking te verzekeren. En jeugdhuiskoepel Formaat zorgt voor begeleiding”, aldus Herrewyn. Het charter is donderdagavond ondertekend door delegaties van alle jeugdhuizen, de politie en het stadsbestuur en de coördinator van jeugdcentrum Tranzit. In het charter staat ook info over de werking van de jeugdhuizen en wie de contactpersonen zijn, wat handig is.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.