Na moord op vriendin: “Kan nog altijd niet geloven wat ik heb gedaan. Ik kon vroeger thuis zelfs geen kip doden”

Luc Vanden Bussche kwam bij de start van zijn assisenproces aan het woord.
BELGA Luc Vanden Bussche kwam bij de start van zijn assisenproces aan het woord.
“Ik heb tijdens de moord nooit beseft waar ik mee bezig was. Ik kan nog altijd niet geloven wat ik heb gedaan. Ik kon vroeger thuis zelfs geen kip doden.” Dat bleef Luc Vanden Bussche (64) uit Kortrijk maandag bij de start van het assisenproces rond de gruwelijke moord op zijn vriendin Alia Belromari (56) herhalen. Hij bleef erbij dat Alia hem al vaak had gevraagd haar doden, open te snijden en haar hart eruit te halen “zoals bij Toetanchamon”. Door de gruwelijke beelden vroeg procureur-generaal Tom Janssens het luik over de  technische vaststellingen achter gesloten deuren te behandelen.

Iets na middernacht in de nacht van 27 op 28 mei 2017 trof de politie op het appartement van Alia in Kortrijk haar levenloze lichaam aan. Haar vriend Luc Vanden Bussche, die al tien jaar met haar samen was, had zich even voordien aan het loket aangemeld en verteld dat hij zijn vriendin had gewurgd en opengesneden. Alia bleek gewurgd met de riem van een kamerjas, er stak een mes in haar borst en haar lichaam was op het bed van boven tot beneden volledig opengesneden. Haar hart was eruit gehaald en lag naast het lichaam. 

“Zonder hart, zoals farao”

“Al tientallen keren had Alia me dat gevraagd. Ze was veel bezig met Egypte, farao’s, haar appartement stond vol Egyptische beeldjes”, bleef Luc tijdens de ondervraging op het assisenproces volhouden. “Het speelde in haar hoofd te sterven zoals farao Toetanchamon, zonder hart. (Toetanchamon werd zonder hart begraven, wellicht omdat zijn hart tijdens een ongeval met een strijdwagen verpletterd werd, nvdr.). Ze had het moeilijk met haar povere financiële toestand en haar handicap. Maar ik reageerde nooit op die vragen omdat ik zeker was dat ik dat toch nooit zou doen. Ik schreef ook telkens haar vraag op een briefje. Ik had tijdens de behandeling voor mijn alcoholprobleem geleerd dingen die ik niet wou van me af te schrijven.”

“Geen besef”

“Ik begrijp nog altijd niet waarom ik het uiteindelijk wel gedaan heb”, vervolgde Vanden Bossche, die uit Proven (Poperinge) en Ieper afkomstig is. “Ik heb op het ogenblik van de moord niet beseft waarmee ik bezig was. Ik moet versuft geweest zijn, want ik weet er niets meer van. 80 procent van wat ik weet en vertel, heb ik zelf gelezen of van de speurders gehoord. Ik kan maar bedenken dat er die avond in mijn hoofd iets tilt moet geslagen zijn, omdat Alia wou dat ik het contact met mijn dochtertje (15) uit een vorige relatie verbrak. Dat deed me pijn, vooral omdat ik mijn dochter vlak na de geboorte door een hartprobleem al eens bijna kwijt was gespeeld.”

Voorzitter Boudewijn Desmet leidde de ondervraging van Luc Vanden Bussche
BELGA Voorzitter Boudewijn Desmet leidde de ondervraging van Luc Vanden Bussche

Tegenstrijdigheden

Opmerkelijk is dat Luc de slapende Alia net voor de wurging en het opensnijden nog eerst een zoen gaf. “Je kwaad maken op Alia hielp niet, want ze was altijd baas”, zo vertelde hij ook nog. Voorzitter Boudewijn Desmet fronste de wenkbrauwen. Waarom hij Alia’s hart uit het lichaam haalde, wou de voorzitter toch nog eens weten. “Ze had nooit haar hart gebruikt voor mijn dochter”, antwoordde Vanden Bussche. 

Advocaat Jef Vermassen.
BELGA Advocaat Jef Vermassen.

In de jury is ex-renner Andy Cappelle één van de leden. Advocaat Jef Vermassen verdedigt de belangen van de dochter, schoonzoon en kleinzoon (5) van het slachtoffer. Amper twee weken geleden had Luc Vanden Bussche zelf nog af te rekenen met een overlijden. Op 99-jarige leeftijd stierf zijn moeder Madeleine in het woon- en zorgcentrum waar ze al enkele jaren verbleef.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • WILLY ZACHEL

    knettergek ! opsluiten en de sleutel weggooien ! waarom zoveel geld en tijd tijd steken in die komedie van rechtszaken