Exclusief voor abonnees

Massa boetes voor overtreders, maar straks ook cadeautjes voor wie regels wél volgt in Kortrijk: “Ze verdienen een kus”

Lucas Ostyn, Jolien Defever en Anthony Jacques van restaurant-tapasbar Maddox op de Grote Markt doven hun sigarettenpeuk in een asbak, zoals het hoort. Dat verdient een ballon in de vorm van een hart. En een kus van gemeenteraadslid Nicolas Beugnies (Team Burgemeester).
Henk Deleu Lucas Ostyn, Jolien Defever en Anthony Jacques van restaurant-tapasbar Maddox op de Grote Markt doven hun sigarettenpeuk in een asbak, zoals het hoort. Dat verdient een ballon in de vorm van een hart. En een kus van gemeenteraadslid Nicolas Beugnies (Team Burgemeester).
Het snel na elkaar invoeren van nieuwe boetes in Kortrijk zet bij veel mensen kwaad bloed. Om weer in balans te komen, zal de stad ook belonen wie de regels netjes volgt, door sleutelhangers met ‘omdat je een kus verdient’ uit te delen. “We zeggen er merci mee en we maken er mensen ook gelukkig mee”, zegt bedenker Nicolas Beugnies. “Het wordt zo wat menselijker allemaal.”

Het tikt tegenwoordig serieus aan in Kortrijk. Wie een sigarettenpeuk op de grond gooit, riskeert sinds september een GAS-boete tot 55 euro. Wie met een motorvoertuig een fietser in de fietszone inhaalt, riskeert ook sinds september een boete van 58 euro. En sinds maandag riskeren fietsers 58 euro boete als ze door de maandagmarkt fietsen. Ze moeten afstappen en de fiets bij de hand houden. Het zint veel mensen niet, merk je op sociale media.

Waardering tonen

“Ik ben er zeker van dat het met tijd voor iedereen evident zal worden. Maar ondertussen is het nodig om onze waardering te tonen voor wie nu al meewerkt, door een kleinigheid zoals een sleutelhanger met daarop ‘omdat je een kus verdient’ te geven”, zegt raadslid Nicolas Beugnies (Team Burgemeester). “Want hoe minder mensen elkaar op de zenuwen werken, hoe meer liefde en kussen. Zo kunnen we samen nog meer streven naar een leefbare stad waar het veilig, gezellig en netjes is. En waar het gedaan is met sigaretten op de grond gooien, gedaan is met racen in de stad, gedaan is met wildparkeren en gedaan is met mensen in gevaar brengen.”

De boetes zullen met tijd voor iedereen evident worden. Maar ondertussen is het nodig om onze waardering te tonen voor wie al meewerkt door een kleinigheid zoals een sleutelhanger met daarop ‘omdat je een kus verdient’ te geven. Hoe minder mensen elkaar op de zenuwen werken, hoe meer liefde en kussen. Zo kunnen we samen nog meer streven naar een leefbare stad waar het veilig, gezellig en netjes is.

Bedenker Nicolas Beugnies

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Hombecq

  Dikke proficiat aan stad Kortrijk voor de invoering van de fietsstraten ⚘afgelopen woensdag door jullie stad gefietst en fantastisch om iedereen met de fiets door de stad te zien fietsen en bijna geen auto's maar zalig om te zien zoveel voetgangers en fietsers

 • Lea Hils

  Wat een belachelijk voorstel is dat toch, denken ze nu werkelijk dat wij kleine kinders zijn, nu van het krotrijk's bestuur moogt ge alleszins geen hoge verwachtingen hebben. Moesten die gasten in de privésector werken ze houden het geen 24h vol.

 • patrick morel

  Het is een feit dat Kortrijk de naam krijgt van de stad van de boetes en anti auto.

 • piet devlieger

  Wat een belachelijke onzin. Denkt het gemeentebestuur nu echt dat de mensen kleine kinderen zijn ? Repressie tot en met ... maar je kan een sleutelhanger krijgen. HUH ? Als Kotrijkzaan vind ik dat gewoon walgelijk.

 • Michaël Verheecke

  Geen enkele roker verdient een kus omdat hij/ zij geen peuken op de grond smijt. Ben jaren roker geweest en je moest es weten. Geef beter een kus aan de fietsers die met een werkend licht naar school/werk fietsen. Was weer de moeite in Marke deze morgen...