Marokkaan riskeert jaar cel voor invoer 337 schildpadden

Een man van Marokkaanse origine uit Kortrijk riskeert één jaar cel en een boete van 6.000 euro voor illegale invoer van 337 Moorse landschildpadden.


Gebruikers van garageboxen in de buurt verwittigden de politie omdat ze in de box van Mimoun T. voortdurend gekrab hoorden. Toen de politie ter plaatse kwam, was T. bezig schildpadden in de koffer van zijn Mercedes te laden. In totaal konden maar liefst 337 schildpadden in beslag genomen worden. Eén exemplaar was gestorven. Mimoun T. gaf toe 36 beschermde schildpadden illegaal in België te hebben ingevoerd. De andere dieren waren naar eigen zeggen van een Spaanse Marokkaan afkomstig. De dieren zouden verkocht worden. "Lucratieve handel in beschermde diersoorten, puur voor het geld", vond het openbaar ministerie. T. bekende de inbreuken en vroeg een werkstraf. Zijn Mercedes zal verbeurd verklaard worden.


De Belgische Staat en vzw SOS Reptiel uit Zuienkerke vroegen zo'n 100.000 euro schadevergoeding voor de kosten voor huisvesting en verzorging van de in beslag genomen dieren, transport naar de dierenkliniek,...


Advocaat Thomas Vandemeulebroucke ging in het verweer. "Geen énkel dier heeft het overleefd, ondanks de torenhoge kosten. Mijn cliënt heeft de dood van slechts één dier op zijn geweten door de leefomstandigheden, maar de andere 336 zijn nadien vermoord." Volgens SOS Reptiel stierven de dieren één voor één omdat ze gedehydrateerd en met spoelworm geïnfecteerd waren. Vonnis op 16 oktober.


(LSI)