Man sterft na val van bankje op Grote Markt Kortrijk: parket zoekt acht passanten die niet ingrepen

De 45-jarige Bart Rigole stierf aan een bankje op de Grote Markt in Kortrijk.
Henk Deleu De 45-jarige Bart Rigole stierf aan een bankje op de Grote Markt in Kortrijk.
Het Kortrijkse parket is een onderzoek gestart naar acht passanten die in Kortrijk de stervende Bart Rigole (45) voorbijliepen, maar niks deden om hem te helpen. Ze riskeren vervolgd te worden voor schuldig verzuim.

Bart Rigole zocht vorige week woensdag, kort na middernacht, met wankele tred een bankje op, op de Kortrijkse Grote Markt. Hij zakte er in elkaar en bleef levenloos liggen. Zowat tweeënhalf uur later trof een politiepatrouille de man aan, maar alle hulp kwam te laat.

Schuldig verzuim

Beelden van bewakingscamera’s op de Grote Markt laten zien dat er acht mensen langs of in de buurt van de stervende of intussen gestorven man passeerden, voor de politie de man vond. Geen van de passanten deed echter iets om Bart Rigole te helpen. De politie analyseert nu de camerabeelden om de acht passanten te kunnen identificeren. Voor een aantal van hen is dat intussen gelukt. “De rest volgt”, zegt Tom Janssens van het Kortrijkse parket. “We denken eraan hen te vervolgen wegens schuldig verzuim.” Schuldig verzuim is het nalaten om iemand te helpen die in groot gevaar verkeert. “Het gaat wel over hulp bieden zonder dat je jezelf ermee in gevaar brengt”, verduidelijkt Janssens. De passanten riskeren in theorie een gevangenisstraf van 8 dagen tot een jaar, en een boete van 4.000 euro. De uitwendige lijkschouwing laat vermoeden dat Rigole een natuurlijke dood is gestorven. Op het stoffelijk overschot wordt een autopsie uitgevoerd. 
112 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van der Vloedt

  @ wesley d.s. de ene krijgt een rooie kop (van de drank), de andere verbleekt door ongemakkelijk te zijn en nog een ander krijgt een vaal kleur van de tot zich genomen troep en als iemand de doodskleur erkent na een paar uur zal het dan wel geen passant zijn, die dit onmiddellijk, in één oogopslag en in het passeren, zou detecteren en erkennen.

 • wesley de saedeleer

  Veel commentaar hier... als een mens aan het sterven is heeft hij een totaal andere kleur dan een dronkaard die de straat oploopt... we weten de doodsoorzaak nog niet.. voor het zelfde geld was de man niet dronken maar had hij een hartaanval of beroerte.... veel sterkte aan de nabestaanden! Niemand hoort alleen te sterven en al zeker niet op straat!

 • Bert Hoover

  Voor de wijsneuzen hier: de beelden mag men niet zomaar bekijken, laat staan constant ... en ja dat allemaal omwille van jullie privacy waar jullie allemaal zo hard voor hebben staan roepen. Zie nu het resultaat.

 • Katrien Stallaert

  Sommige reacties zijn kort door de bocht. Politie had aanwezig moeten zijn, ze kunnen niet overal zijn. Die mens kon doen alsof en ons aanvallen, kruip terug in uwe schuilkelder en kom aub nooit meer buiten. Want morgen kunt ge overreden worden.En zelfs in uwe schuilkelder zijde niet veilig. Beboeten op openbare dronkenschap,dat kan helaas niet meer. kom e jongens, zet die oogkleppen af, hou een spiegel voor en ipv te bekritiseren, zorg dat je zelf eerst met alles in orde bent.Bekrompen geesten!

 • elza vandevelde

  de passanten een boete ? wat dan met openbare dronkenschap ? 112 bellen? al dat papierwerk daaaaaag