Exclusief voor abonnees

Mama schrapt bestraling om baby te beschermen: “Ook ik loop bijna geen risico”

Verwijderen van tumor volstaat, dankzij mild type borstkanker

Tiene Castelein kruipt stilaan uit een diep dal. Ze overwon borstkanker. En heeft geen bestraling nodig, waardoor ze ook haar zwangerschap kan verderzetten.
Henk Deleu Tiene Castelein kruipt stilaan uit een diep dal. Ze overwon borstkanker. En heeft geen bestraling nodig, waardoor ze ook haar zwangerschap kan verderzetten.
Tiene Castelein (40) uit Kortrijk valt van de ene emotie in de andere. Enkele weken nadat ze een kwaadaardige tumor liet wegnemen, ontdekte de advocate dat ze zwanger is. Meer nog: ze is al zwanger sinds kort voor de diagnose van borstkanker. De mama liet geplande bestraling als nabehandeling vallen, om de zwangerschap zonder risico voor de baby te kunnen verderzetten. “Wat perfect kan omdat ik veel geluk had met het mild type borstkanker”, zegt ze. “Het risico op herval is bijna nihil. Mijn partner en ik maken zo onze kinderwens toch waar.”

Toen de borstkanker in april tijdens een routinecontrole werd ontdekt, wist Tiene Castelein nog niet dat ze zwanger is. De mama van Gust (8) liet zich op 30 april opereren in het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk. Waarbij een kwaadaardige tumor met succes werd verwijderd. De zwangerschap, ze heeft met partner Tijl Delrue (38) nog een kinderwens, werd pas goed drie weken later ontdekt, op 23 mei. Groot dilemma, want vooropgestelde bestraling als nabehandeling voor de kanker opstarten kon niet omdat de risico’s voor de baby veel te groot zijn. “Het was een heel emotionele periode”, vertelt Tiene Castelein. “Een zwangerschap wordt ten stelligste afgeraden wanneer je de diagnose kanker krijgt. Maar ik was dus al zwanger net voor die diagnose.”

Ik had super veel geluk met het mild type kanker. De zwangerschap kan dus worden verdergezet. Ik word van nabij opgevolgd in AZ Groeninge. Zo wordt er elke maand een echo genomen van mijn borst.

Tiene Castelein

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.