Maak kennis met eerste vegan tattoo shop in West-Vlaanderen: “We gebruiken geen dierlijke producten”

Zaakvoerster Cindy Frey is zelf al 27 jaar veganist

Er wordt in Cindy Frey Tattoo Studio niets gebruikt met dierlijke producten in.
Henk Deleu Er wordt in Cindy Frey Tattoo Studio niets gebruikt met dierlijke producten in.
Cindy Frey Tattoo Studio is de eerste vegan tattoo shop in West-Vlaanderen. Er wordt in de shop niets gebruikt met dierlijke producten in. “De tijd is rijp om het extra te promoten. Er zijn steeds meer veganisten. Die ook voor het milieu aandacht vragen. Zo zijn de handschoenen die de tatoeëerders bij ons gebruiken honderd procent biologisch afbreekbaar”, zegt Cindy Frey (43).

Er zijn momenteel zo’n 20.000 veganisten in onze provincie. Veganisten zijn strenger dan vegetariërs door naast vlees en vis ook geen dierlijke producten te eten zoals melk, boter, eieren en honing. En producten te weren die uit delen van dieren voortkomen zoals gelatine, leer, bont en wol. Veganisten zijn tegen dierenleed en vragen aandacht voor de klimaatproblematiek. Cindy Frey, al 27 jaar veganist, speelt daar op in met haar vegan tattoo shop in de Gasstraat op Overleie in Kortrijk. Zo wordt er daar geen tatoeage-inkt gebruikt met kleurstoffen van dierlijke afkomst in. De vaseline voor nazorg van tattoos, transferpapier om designs op te zetten, stencils, removers tot zelfs schuim om een tattoo schoon te maken, er zitten nergens nog dierlijke producten in. “Ik doet het al een tijdje en kom er nu nog meer mee naar buiten omdat er steeds meer mogelijkheden zijn”, vertelt Cindy.

Toen ik destijds zelf veganist werd, was het absoluut nog niet populair en moest ik me altijd verdedigen. De tijden zijn veranderd. Nu willen mensen mijn verhaal horen. Vandaar ook mijn beslissing voor een vegan tattoo shop.

Cindy Frey
In de inkt zitten geen kleurstoffen van dierlijke afkomst.
Henk Deleu In de inkt zitten geen kleurstoffen van dierlijke afkomst.

Multinationals

“Vegan komt heel snel op, zelfs bij multinationals. Kijk naar Unilever, waar bekende ijsmerken zoals Magnum en Ben & Jerry nu een veganistische variant hebben. Voedingsreus Nestlé werpt zich ook op vegans. Veganisme is in landen zoals Engeland en de USA mainstream aan het worden. Het breekt ook in grote steden door. Zo heb je nu 67 vegan restaurants in Parijs. Terwijl er daar nog maar tien jaar geleden geen enkele was. Toen ik destijds zelf veganist werd, was het absoluut nog niet populair en moest ik me altijd verdedigen. De tijden zijn veranderd. Nu willen mensen mijn verhaal horen. Vandaar ook mijn beslissing voor een vegan tattoo shop.”

Ik wil Kortrijk nog meer ‘veganizen’. Door in 2020 een volksfeest te houden, samen met lokale handelaars die veganistische producten (willen) verkopen.

Cindy Frey

Vegan volksfeest

Toch blijft er ook wel scepsis rond veganisme. Zo moet je als veganist extra aandacht hebben voor vitamine B12 en je opname van ijzer, eiwitten en calcium in balans houden. “Wie veganist is, heeft een gezonde levenswijze”, vindt Cindy Frey. “Ik ben de voorbije 27 jaar nog nooit echt ziek geweest. Ik sta ook niet te mager, zoals mensen wel eens van veganisten beweren. En ik ben een hele fitte mama, die per week tot 40 kilometer loopt. Ik voel me heel goed. Het zijn net de niet-veganisten die meer risico lopen. Zo wordt zuivelrijke voeding aan kanker gelinkt, om maar een voorbeeld te geven. Ik wil Kortrijk nog meer ‘veganizen’. Door in 2020 een volksfeest te houden, in samenwerking met lokale handelaars die veganistische producten (willen) verkopen.”

Cindy Frey en haar team hielden zaterdag een ‘vegan flash day’. Je kon tattoos laten zetten rond veganisme, natuur en dieren. De opbrengst gaat deels naar dierenrechtenorganisatie Bite Back.
Henk Deleu Cindy Frey en haar team hielden zaterdag een ‘vegan flash day’. Je kon tattoos laten zetten rond veganisme, natuur en dieren. De opbrengst gaat deels naar dierenrechtenorganisatie Bite Back.

Dierenrechtenorganisaties

Cindy Frey en haar team hielden zaterdag een ‘vegan flash day’ in de tattoo shop. Je kon er kiezen uit 132 designs rond veganisme, natuur en dieren. “De mensen kwamen tot uit Tongeren. We zetten uiteindelijk zestien tattoos”, zegt Cindy Frey. “Er gaat 35 procent van de opbrengst van de ‘vegan flash day’ of 650 euro naar dierenrechtenorganisatie Bite Back.” Wie er niet bij kon zijn: Cindy Frey trekt op woensdag 31 juli naar het winkelcentrum K. Waar ze op The Eyeopener van 12 tot 15 uur zal spreken over haar jarenlange ervaringen als veganist. The Eyeopener is een evenement van dierenrechtenorganisatie All For Animals en Save Movement Belgium. Dat is een netwerk dat actie onderneemt en aandacht vraagt voor dieren in de industrie. Tot slot nog een tip: Cindy Frey post op haar Facebookpagina Cindy’s Vegan World tips en nuttige info over de lancering van de nieuwste vegan producten.

Veganisten zijn tegen dierenleed. Dat zie je ook in enkele tattoo-designs terug.
Henk Deleu Veganisten zijn tegen dierenleed. Dat zie je ook in enkele tattoo-designs terug.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK RASSCHAERT

  Ik denk eerder dat het 20000 zelf verklaarde veganisten zijn. Men verklaart bij het huwelijk ook eeuwige trouw, maar blijkbaar zijn er daarbij toch ook enkele die een zijsprongetje maken?

 • Robert Tijsmans

  Vanwaar komt toch de waanzin om je lichaam als kladblad te gebruiken? Verschrikkelijk!

 • Kristof Degros

  Een mens is een omnivoor en daarmee uit. Al dat vegan/vegetarisch gedoe moet je niet tot in het belachelijke trekken ... een vegan tattooshop ... Komaan. Dat je zo wilt eten tot daar aan toe en kan best lekker zijn. Maar de meesten mogen supplementen slikken. Gewoon een beetje van alles eten. Tevens deze inkt, wat is daarvan bewezen van het effect ?

 • francois ruys

  En die lederen zetel.aan welke boom groeit die??