Leerlingen school Het Open Groene besparen water en koken vegetarisch: “Kinderen leren wat ze zélf kunnen doen”

Waarom een plantaardige kookworkshop? Omdat de consumptie van vlees veel van onze planeet vergt.
Henk Deleu Waarom een plantaardige kookworkshop? Omdat de consumptie van vlees veel van onze planeet vergt.
Het vierde leerjaar van basisschool Het Open Groene in Marke werkt samen met de stad Kortrijk en de niet-gouvernementele organisatie Protos aan een project rond water. Protos streeft naar beter waterbeheer in landen in ontwikkeling. De kinderen houden nu zelf acties om water te besparen en nemen ook andere initiatieven. Zo werd er woensdagochtend vegetarisch gekookt op school.

Hoe bespaar je water? De toiletten op school zijn vernieuwd, terwijl het waterdebiet van de kraantjes en het maandelijks verbruik in Het Open Groene wordt opgemeten. De kinderen fietsten naar kledijruilwinkel Swop & Go in Kortrijk, om er ingezamelde kledij te schenken. “Hergebruiken van kledij is ook belangrijk om water te besparen”, zegt lerares Sharon Vanmassenhove. “Zo is er respectievelijk 2.700 en 7.000 liter nodig om een t-shirt en jeansbroek te maken.” De kinderen fietsten verder naar de verpakkingsvrije winkel Zonder Meer in Kortrijk, voor een bezoek. “We protesteren niet voor een beter klimaat, maar leren de kinderen wat ze zelf kunnen doen”, gaat Sharon Vanmassenhove verder. “Zoals drinkflessen gebruiken in plaats van plastic flesjes, proberen om minder verpakkingen mee naar school te nemen en vaker fietsen”, aldus de lerares. Woensdagochtend volgde met een plantaardige kookworkshop nóg een initiatief. Leerlingen leerden dat de consumptie van vlees veel vergt van onze planeet. 

Ajuinen schillen? Daar komen traantjes bij kijken.
Henk Deleu Ajuinen schillen? Daar komen traantjes bij kijken.
Niet enkel meisjes deden mee aan de kookworkshop, ook jongens.
Henk Deleu Niet enkel meisjes deden mee aan de kookworkshop, ook jongens.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.