Langste sjaal voor Warmste Week meet 4.655,30 meter

Een ouder breit nog enkele stukken sjaal aan elkaar.
Alexander Haezebrouck Een ouder breit nog enkele stukken sjaal aan elkaar.
De sjaal die de leerlingen, leerkrachten en sympathisanten van de vrije basisschool Rodenburg hebben gebreid meet maar liefst zo’n 4,655 kilometer. Dat heeft een deurwaarder vastgesteld in de hallen van de Xpo in Kortrijk. De school heeft hiermee het Belgisch record beet. 

“Ongelooflijk dat we zo’n lange sjaal hebben kunnen breien”, vertelt directrice Stephanie Bastoen van de vrije basisschool Rodenburg in Marke. “Dit is echt een ongelooflijke belevenis geweest voor onze school waarbij alle leerlingen, ouders, leerkrachten en ook heel wat Markenaars betrokken waren.” Woensdag kwamen de Ketnetacteurs van #LikeMe nog naar de school om de sjaal van dichtbij te bekijken. Donderdag werd hun record gemeten en ging de school naar de Warmste Week om hun ingezamelde centjes, zo’n 2.200 euro, af te geven. “Het breien van die sjaal heeft echt een hype gecreëerd in Marke”, vertelt Stephanie. Kort nadat we eraan begonnen met de leerlingen vanaf het derde leerjaar, waren er al snel ouders van kinderen die nog te jong waren om mee te doen die vroegen of ze ook mochten mee breien. Natuurlijk vonden we dat goed. We werden op de duur zelfs gecontacteerd door breiclubs en tal van mensen uit Marke die wilden meehelpen. We hebben dan één keer op een avond een brei-avond met iedereen georganiseerd. Dat was echt een fantastische avond waarbij iedereen zich verbonden voelde. Ook de kinderen gingen er volledig in op en het optreden van #LikeMe was voor hen een hoogtepunt.”

Deurwaarder Pol Cheneau bij de sjaal
Alexander Haezebrouck Deurwaarder Pol Cheneau bij de sjaal

Belgisch record

De school wilde graag het Belgisch record op haar naam schrijven, maar een deurwaarder om een record te bevestigen kost 1.200 euro. Deurwaarder Pol Cheneau, een kennis van één van de ouders van de school en wou de taak graag gratis op zich nemen. “Mijn dochter werkt in de Xpo, via haar konden we het meten van de sjaal hier doen, dat is veel overzichtelijker”, vertelt deurwaarder Pol Cheneau. De sjaal meet in totaal maar liefst 4.655,30 meter. Dat is een Belgisch record. In 2007 maakte een school in Torhout een sjaal van 1,6 kilometer. Het wereldrecord  is 42 kilometer. De school gaat nu de sjaal weer volledig uit elkaar halen. “We gaan die schenken aan goede doelen voor mensen met minder”, vertelt directrice Stephanie Bastoen.

Langste sjaal meet maar liefst 4,56 kilometer.
Alexander Haezebrouck Langste sjaal meet maar liefst 4,56 kilometer.
Langste sjaal meet maar liefst 4,56 kilometer.
Alexander Haezebrouck Langste sjaal meet maar liefst 4,56 kilometer.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.