Kotmoordverdachte mishandelde ook al vrouw

MOHAMMAD M. MAANDAG VOOR RECHTER MET TWEE KOMPANEN

Mohammad M. die wordt verdacht van de dubbele moord die plaatsvond op een kot in Kortrijk, moet zich maandag verantwoorden voor de mensonterende behandeling van een vrouw in februari.
Alexander Haezebrouck Mohammad M. die wordt verdacht van de dubbele moord die plaatsvond op een kot in Kortrijk, moet zich maandag verantwoorden voor de mensonterende behandeling van een vrouw in februari.
Mohammad M., de 20-jarige Afghaan die in de cel zit voor de dubbele moord in een studentenhuis in Kortrijk was eerder al betrokken bij het mishandelen van een vrouw. Samen met twee anderen moet hij zich daar maandag voor verantwoorden in de rechtbank in Kortrijk.

De 20-jarige verdachte van de dubbele moord moet zich maandag samen met twee landgenoten verantwoorden voor de mensonterende behandeling van een vrouw in februari dit jaar. Uit de dagvaarding blijkt dat Mohammad M. (20) samen met Ali H. (25) en Ali Reza M. (25) de vrouw ontkleedden, de haren afsneden, dwongen alcohol te drinken en pikante pepers en een pil door te slikken.

Steekpartij

Ook begin augustus zou het drietal zich schuldig gemaakt hebben aan strafbare feiten. Deze keer bedreigden ze een man. Ze zouden zijn keel oversnijden als hij niet zou zwijgen. Hij moest ook beloven om Kortrijk te verlaten en incasseerde enkele klappen van het drietal. De zaak wordt maandag ingeleid in de rechtbank in Kortrijk. Mohammad M. zal vanuit de gevangenis overgebracht worden, net als zijn kompaan Ali H. die ook opgesloten zit. De derde beklaagde, Ali Reza M., is op vrije voeten. Mohammad M. was voor de dubbele moord begin oktober dus duidelijk niet aan zijn eerste criminele feit toe. Hij was overigens ook betrokken bij de steekpartij in de Burgemeester Reynaertstraat in februari dit jaar. Toen incasseerden drie jongemannen messteken na een discussie op café. Eén slachtoffer werd toen zes keer in de rug gestoken, een ander kreeg een messteek in het bovenbeen. Het derde slachtoffer liep een geperforeerde long op, hij incasseerde zeven messteken.


Mohammad M. legde deze week na anderhalve maand stilzwijgen op eigen verzoek een verklaring af. Daarin zegt hij dat het 19-jarig meisje uit Kuurne al dood was toen hij aankwam. Nessar Jamshidi (18), het Afghaans slachtoffer, zou gestorven zijn door een messteek tijdens een gevecht tussen beide. Maar Mohammad handelde naar eigen zeggen uit zelfverdediging. Het parket van Kortrijk is niet onder de indruk van de verklaringen. "De objectieve elementen in het dossier zijn klaar en duidelijk", zegt Tom Janssens van het Kortrijks parket. Zij zijn dus overtuigd dat Mohammad beide moorden wel degelijk pleegde.

Bewijslast

De bewijslast ligt onder andere bij de verwondingen en de gevonden bloedsporen. Ook nam Mohammad het moordwapen mee van op zijn kot en als hij onschuldig is, waarom zweeg hij dan zo lang? Op 1 oktober vond de kuisploeg van het studentenhuis in de Oude-Vestingsstraat 's morgens het vermoorde lichaam aan van Nessar Jamshidi op het gelijkvloers. Later vond de politie dode lichaam van Youlia Soboleva (19) uit Kuurne. Zij was gruwelijk om het leven gebracht met maar liefst 28 messteken. Op camerabeelden was te zien hoe een bebloede Mohammad nadien het studentenhuis verliet en naar zijn eigen kot in de Toekomststraat liep. De agenten konden de man arresteren op de spoeddienst van het ziekenhuis.